NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 30/4: stakingen in streekvervoer en tekort aan vaklieden

Goedemorgen! Buschauffeurs en machinisten in het openbaar vervoer voeren vandaag en morgen actie voor een nieuwe cao en het tekort aan vakmensen in de bouw loopt snel op.

De buien trekken vandaag via het noorden het land uit. Het wordt droog en de zon kan even doorbreken. Het wordt 13 tot 16 graden bij een stevige zuidelijke wind. 's Avonds volgt vanuit het zuidwesten regen en gaat het nog iets harder waaien.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Buschauffeurs en machinisten in het openbaar vervoer voeren vandaag en morgen actie voor een nieuwe cao. De werkgevers wilden de staking met een kort geding laten verbieden, maar volgens de rechtbank in Utrecht mochten de acties doorgaan. Veel bussen, trams en een aantal regionale treinen zullen niet rijden.
  • Het tekort aan vaklieden in de bouw zoals schilders, timmermannen, elektriciens en loodgieters loopt snel op. Op de website Werk.nl staan momenteel meer dan 22.000 vacatures open. Ook uitkeringsinstantie UWV ziet het aantal vacatures in de bouwsector de laatste tijd flink oplopen.
  • De voetballers van Fortuna Sittard worden vanavond gehuldigd vanwege de promotie naar de eredivisie. Vanaf 18.30 uur maken ze een tocht door stad en om 19.00 uur worden ze gehuldigd op de Markt. Fortuna Sittard won zaterdag van Jong PSV en dwong daarmee promotie naar de eredivisie af.

Wat heb je gemist?

Het is je vast niet ontgaan: er is afgelopen nacht veel regen gevallen. Op veel plaatsen is daardoor wateroverlast ontstaan. Vooral in Limburg kwamen huizen onder water te staan. In Roermond moest de brandweer in actie komen voor wateroverlast in een zorgcentrum. Ook Duitsland heeft last van de regen. Onder meer in Aken zijn straten ondergelopen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Het was even spannend, maar het is toch gelukt om een groot schip de haven van Willemstad op Curaçao binnen te varen. Vanwege de harde wind lag de enorme boot al een paar dagen voor de kust. Het was een bijzondere operatie, omdat het schip maar op een paar meter na onder de bekende Julianabrug door kon varen. En dat zag er zo uit:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl