Florian Thauvin viert de 1-0 voor Marseille

Marseille verslaat Salzburg en zet grote stap naar finale Europa League

Olympique Marseille heeft de eerste wedstrijd tegen Red Bull Salzburg voor een finaleplaats in de Europa League gewonnen. In Frankrijk was de verliezend finalist van 1999 en 2004 de verliezend finalist van 1994 met 2-0 de baas.

Marseille startte fel en vooral dankzij middenvelder Dimitri Payet had het de touwtjes stevig in handen. Payet stond ook aan de basis van de 1-0 met een vrije trap, die Florian Thauvin kon inkoppen, omdat keeper Alexander Walke verkeerd timede. De arbiter zag daarbij niet dat de bal via Thauvins hand binnenvloog.

De enige kans van Salzburg voor rust was voor Stefan Lainer, die vanaf de rand van de zestien hard uithaalde en zijn schot gestopt zag worden door keeper Yohann Pelé.

Dimitri Payet

Salzburg, dat in de groepsfase wel vier punten had gepakt tegen Marseille, liet zich na rust meer gelden. Zo kon doelman Pelé maar net een schot van Hannes Wolf keren.

Hoewel de Oostenrijkers even het beste van het spel hadden, scoorde Marseille: invaller Clinton Njie speelde Payet aan op links, kreeg de bal terug en schoot die vervolgens in de verre hoek.

Pelé houdt knap de nul

Fredrik Gulbrandsen, net als Njie na een uur in het veld gekomen bij Salzburg, was daarna dicht bij de 2-1. Pelé stond als aan de grond genageld toen de Noor uithaalde, maar de paal bracht redding.

Salzburgs slotoffensief leverde nog één kansje op, voor Andreas Ulmer, maar de goed uit zijn doel gekomen Pelé was hem net te vlug af.