In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Vrijmarkt, muziek en bier: Koningsdag hier en daar al begonnen

Koningsdag moet nog beginnen, maar de feesten die daarbij horen zijn op sommige plekken al bezig. In Utrecht begon de traditionele vrijmarkt om 18.00 uur vanavond. Al jaren trekt deze rommelmarkt tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers.

Koningsnacht in Utrecht: verkopen, muziek en drank

Het is in de stad al vrij druk. Op een paar plekken liep daardoor het verkeer vast en er werden fout geparkeerde auto's weggesleept. De eerste verkopers kwamen al in de ochtend naar Utrecht. Vier plekken in de stad zijn gereserveerd voor kinderen: park Lepelenburg, het Nicolaaskerkhof, het Nijntjepleintje en de Derde Achterstraat.

Den Haag maakt zich - al net zo traditioneel - op voor Koningsnacht. Er worden volgens Omroep West honderdduizenden bezoekers in de stad verwacht. Sinds 19.00 uur is er muziek op 9 podia, verspreid over de binnenstad.

Drukte op het The life i live-festival in Den Haag

Het Amsterdamse café De Blaffende Vis in de Jordaan heeft elk jaar een enorme foto van de koning of het koningspaar aan de gevel hangen. Vaak frivool, zoals in 2014 toen koningin Maxima als een Miley Cyrus op een wreckingball aan de gevel hing. Dit jaar koos het café voor een andere toon: de foto waarop koning Willem-Alexander de zieke burgemeester Van der Laan ondersteunt.

In Alkmaar ging de vrijmarkt net als in Utrecht om 18.00 uur van start. Voordat het zover was, had Fleur de eerste buit al binnen: twee boeken verkocht.

Fleur heeft al een kleine buit binnen

Op de Tilburgse Schouwburgring wordt vanavond volop gezongen tijdens het - naar eigen zeggen - grootste meezingevenement van het land. Een koor van 135 man heeft Tilburg Zingt geopend met het Tilburgse volkslied. Het publiek kan meezingen met muziek in alle stijlen, van Johnny Jordaan en Wolter Kroes tot Oasis en Ronnie Flex. De teksten worden in een krantje uitgedeeld.

Om 0.00 uur volgt het Wilhelmus, na het officieuze volkslied Brabant van Guus Meeuwis. Dé grote vraag voor de duizenden meezingers is of Guus Meeuwis dat live komt zingen - zijn broer presenteert het evenement.

Tilburg Zingt

Advertentie via Ster.nl