NOS NieuwsAangepast

Ziekteverzuim bij politie blijft probleem

De Nationale Politie wil het ziekteverzuim in vijf jaar terugbrengen van 7 naar 5,9 procent. Dat staat in een plan van aanpak dat minister Grapperhaus vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren" is het nog niet gelukt om het ziekteverzuim omlaag te krijgen, zegt Grapperhaus. Hij spreekt van "een weerbarstig vraagstuk".

Sinds 2015, toen de politie gereorganiseerd werd tot de Nationale Politie, ligt het verzuim al rond de 7 procent. Dat is volgens Grapperhaus een significant percentage.

Hoog risico

Grapperhaus noemt het terugbrengen met ruim 1 procent realistisch, gezien de bijzondere aard van het politiewerk. Hij wijst erop dat het beroep een hoog risico met zich meebrengt. "Waar anderen terugtreden, doen politieagenten een stap naar voren."

Hij zegt dat terugdringen van het verzuim een cultuuromslag vergt en daarmee tijd. Na 2023 moet het ziekteverzuim nog verder omlaag.

Betere begeleiding

Maatregelen om het verzuim terug te dringen zijn onder meer een betere begeleiding van politiemensen die een heftige gebeurtenis hebben meegemaakt.

Ook wordt er binnen de politieorganisatie beter gekeken naar het voorkomen van verzuim. Leidinggevenden krijgen daarvoor trainingen.

Daarnaast komt er meer aandacht voor re-integratie na langdurig verzuim en trekt de politie extra bedrijfsartsen aan. Ook krijgen medewerkers bij de politie sneller en makkelijker een aangepaste werkplek en worden de mogelijkheden om thuis te werken uitgebreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl