Een geëmotioneerde Mulfeta Halilovic werd twee jaar geleden compleet overvallen door burgemeester Leurs van de gemeente Stein
NOS NieuwsAangepast

Waar blijven de lintjes voor vrouwen en mensen met migratieachtergrond?

"Bij het gemeentehuis hebben ze vandaag gratis cupcakes!" Als je deze ochtend of middag met een dergelijk smoesje naar het gemeentehuis wordt gelokt, is er een kans dat je de trotse eigenaar van een lintje wordt. Zeker 2900 mensen ontvangen de koninklijke onderscheiding van hun burgemeester.

In die lijst van duizenden mensen valt een ding op: het tekort aan diversiteit. Meer mannen dan vrouwen krijgen lintjes en mensen met een migratieachtergrond worden sterk ondervertegenwoordigd.

"Dat zien we elk jaar en vinden wij niet zo leuk", vertelt Martine van Grieken, directeur van de kanselarij der Nederlandse Orden die over die lintjes gaat, in het NOS Radio 1 Journaal. "Bovendien doen er evenveel vrouwen als mannen vrijwilligerswerk, maar die worden gewoon minder vaak voorgedragen."

Iedereen kan iemand voordragen voor een lintje, maar om in aanmerking te komen moet je wel al een aantal jaren vrijwilligerswerk doen, legt Van Grieken uit. "Ongeveer 15 tot 20 jaar." Dat is ook waarschijnlijk meteen de reden dat mensen met een migratieachtergrond zijn ondervertegenwoordigd. "Sommige vrijwilligers zijn nog niet eens zo lang in Nederland."

Als iemand wordt voorgedragen, betekent dat niet vanzelf dat die persoon een lintje krijgt. De aanvraag moet eerst nog worden goedgekeurd door de kanselarij. Zo zijn er veel kinderen die vinden dat hun ouders een lintje verdienen, maar die aanvragen voldoen vaak niet aan de eisen, legt de kanselarij in onderstaande video uit:

'Papa krijgt geen lintje omdat hij lief is voor zijn kind'

Aan die aanvragen kan de kanselarij ook niets veranderen, zij kunnen er dus ook niet voor zorgen dat de mensen met een migratieachtergrond en vrouwen beter vertegenwoordigd worden tijdens de lintjesregen.

"Wij kunnen moeilijk zeggen: draag die eens voor. Maar wat we wel kunnen doen is mensen oproepen, zoals in dit interview. We roepen nú mensen op om meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond voor te dragen", sluit Van Grieken af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl