Kettingmails nieuwe stijl: WhatsApp-bericht over martinelli-video is nep

Het kan zomaar zijn dat je de afgelopen dagen via WhatsApp een ietwat ongewoon bericht binnenkreeg:

Als je iemand kent die WhatsApp gebruikt, kun je dit doorgeven. Een IT-collega heeft geadviseerd dat er morgen een video uitkomt van WhatsApp, genaamd martinelli, open het niet, het hackt je telefoon en niets zal het repareren. Vertel het verder. Als je een bericht ontvangt om de WhatsApp bij WhatsApp Gold te updaten, klik dan niet !!!!! Nu zei het nieuws dat dit virus moeilijk en ernstig is. Geef het door aan iedereen

Dit bericht wordt verspreid via WhatsApp

Allereerst: wees gerust. Er klopt niks van. Het betreft hier een hoax. Sterker nog: het is er eentje die al een tijdje rondgaat. In Nederland duikt hij pas de laatste paar dagen op, maar vorige maand werd er al in Ierse en Britse media melding van gemaakt.

In het bericht wordt ook gerefereerd naar WhatsApp Gold; dat was een phishingtruc in 2016. De belofte was dat je met een 'gold'-abonnement allerlei extra's zou krijgen op WhatsApp. Gebruikers die erop klikten werden geleid naar een site waar hun vervolgens een versie van WhatsApp werd aangeboden die malware bevatte.

Spaanse politie

Waar het bericht vandaan komt is niet duidelijk. Wel kennen ze het in Spanje al langer. De politie daar meldde al op 29 juli 2017 via Twitter dat het bericht circuleerde en vroeg gebruikers het niet te delen. In september en oktober van dat jaar verstuurde de politie nogmaals een waarschuwing. De tekst van het Spaanstalige bericht is iets anders dan die de Nederlandse gebruikers ontvangen, maar voor de rest is de boodschap hetzelfde.

Het fenomeen zelf is overigens ook niet nieuw. Al jaren wordt via allerlei sociale kanalen dit soort berichten doorgestuurd. Dat begon ooit per e-mail of MSN Messenger. Inmiddels maken we voor sociale contacten vooral gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook, waar dit soort berichten dus ook met regelmaat rondzwerven.

Ook Snapchat heeft er last van, ontdekte zakensite Quartz gisteren. In het bericht, zogenaamd afkomstig van het team achter Snapchat, worden gebruikers opgeroepen het chatbericht te bewaren. Anders worden al je foto's verwijderd. Snapchat liet even later weten dat er niks van klopt: "This is fake news."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl