Asaram Bapu

Levenslang voor Indiase goeroe die meisje verkrachtte

Een rechtbank in India heeft een bekende goeroe tot levenslang veroordeeld voor de verkrachting van een toen 16-jarige volgelinge in 2013. De 77-jarige Asaram Bapu kan nog in hoger beroep.

De veroordeling werd niet in een rechtszaal uitgesproken, maar in een gevangenis. De autoriteiten waren bang voor ongeregeldheden.

Vorig jaar werd in India een andere vooraanstaande goeroe voor twee verkrachtingen veroordeeld. Hij kreeg voor elke verkrachting een celstraf van tien jaar. Bij rellen die daarna uitbraken, vielen 28 doden.

Tijdens de uitspraak houden agenten de wacht bij een ashram van Asaram in New Dehli

Asaram Bapu stichtte in 1972 in de deelstaat Gujarat zijn eerste leefgemeenschap, of ashram. Nu heeft hij er vierhonderd, verspreid over de hele wereld, waar hij zijn volgelingen onderwijst in meditatie en yoga.

Zelf zegt hij 40 miljoen volgelingen te hebben. Bekend is dat ook de Indiase premier Modi ceremonies van Asaram heeft bijgewoond.

Geesten

In 2013 deden de ouders van een 16-jarig meisje aangifte tegen de goeroe wegens verkrachting van hun dochter. Zij hadden haar naar een van zijn ashrams gestuurd om lessen te volgen, maar daar kregen ze te horen dat hun dochter onder invloed van geesten stond. Ze moesten haar naar de goeroe brengen, die in een andere ashram verbleef.

In de nacht na haar aankomst liet Asaram haar naar zijn kamer komen, waar hij haar zou genezen. Terwijl haar ouders buiten wachtten en gebeden opzegden, verkrachtte hij haar, zei de politie. Ook dreigde hij haar te vermoorden als ze over de verkrachting zou praten.

In verband met de angst voor rellen wordt ook dit treinstation in Gandhinagar bewaakt

Tegen de goeroe loopt nog een andere verkrachtingszaak. De afgelopen jaren zijn zeker negen getuigen in de verkrachtingszaken tegen hem aangevallen door onbekenden. Volgens de families van de verkrachtingsslachtoffers zitten de goeroe en zijn aanhangers daarachter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl