NOS WielrennenAangepast

Matthews blijft drietal één seconde voor in proloog Romandië

Matthews wint proloog in Romandië met één seconde

Michael Matthews is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De Australiër (Sunweb) was in Fribourg Tom Bohli van BMC en Primoz Roglic van Lotto-Jumbo de baas in de openingstijdrit over 4 kilometer.

Het parcours was weliswaar kort, maar wel afwisselend,met een vlak beginstuk, een steile afdaling, een kasseistrook en een fors klimmetje in de slotkilometer. Het bleek op maat gemaakt voor Matthews die van alle markten thuis is.

Thuisrijder Bohli voerde lang de ranglijst aan, maar kwam uiteindelijk - net als Roglic en Dennis - een seconde tekort.

Michael Matthews op weg naar de zege in de proloog van de Ronde van Romandië

Met de zege reed Matthews ook de frustraties van een minder geslaagd voorjaar uit de benen. "Dit is wel een kleine verrassing", zei de winnaar na afloop. "Ik had geen beste dag in Luik-Bastenaken-Luik, dus ik wist niet hoe mijn benen zouden zijn. Maar mijn eerste overwinning is binnen."

Opsteker

De zege van Matthews is ook een opsteker voor zijn ploeg Sunweb, dat een teleurstellend voorjaar kende. Na een sprintzege van Phil Bauhaus in de Abu Dhabi Tour is het pas de tweede zege voor de ploeg van Tom Dumoulin.

Voor Matthews, die vorig jaar twee ritten en de groene trui won in de Tour de France, is het de dertigste profzege. Twee jaar geleden won hij ook al de proloog in Parijs-Nice.

Goede zaken Roglic

Hoewel de gele trui aan zijn neus voorbij ging, deed Primoz Roglic van de klassementsfavorieten in de Zwitserse WorldTour-wedstrijd de beste zaken.

Roglic, die ook al het eindklassement van de Ronde van het Baskenland won, pakte 4 seconden op Geraint Thomas. Richie Porte, de winnaar van vorig jaar, moest 13 seconden toegeven op de Sloveen.

Steven Kruijswijk, die voor het eerst in lange tijd de Giro d'Italia laat schieten ten gunste van de Tour de France, was de beste Nederlander. Hij werd dertigste op 19 seconden van de winnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl