De Britse premier May spreekt bij de onthulling van het standbeeld
NOS NieuwsAangepast

Eerste standbeeld van vrouw bij Britse parlement onthuld

Voor het eerst in de geschiedenis staat er een standbeeld van een vrouw op het plein voor het parlement in Londen. Het is een bronzen beeld van Millicent Fawcett, die door de Britten wordt gezien als een van de belangrijkste feministen van de afgelopen honderd jaar.

Fawcett (1847-1929) was een voorvechter van het vrouwenkiesrecht. Al op 19-jarige leeftijd begon ze een handtekeningenactie om stemrecht voor vrouwen te eisen.

Het duurde uiteindelijk tot 1918 voordat vrouwen boven de 30 mochten stemmen in Groot-Brittannië. Nog eens tien jaar later kregen ze precies hetzelfde stemrecht als mannen.

Fawcett (onderste rij in het midden) op een vrouwenrechtencongres in Londen in 1909. De Nederlandse feministe Aletta Jacobs is tweede van links op de bovenste rij

Bij de onthulling van het standbeeld sprak premier May haar dank uit voor het werk dat Fawcett heeft gedaan. "Zonder haar zou ik hier niet staan als premier en zouden er geen vrouwen zetelen in het parlement. Geen van ons zou de rechten en bescherming hebben die we nu genieten."

Op het plein stonden tot nu toe elf beelden, louter van mannen. Verschillende Britse premiers zijn er vereeuwigd, onder wie Winston Churchill en ook internationale voorbeeldfiguren als de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela en onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi uit India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl