Medewerker in de verffabriek
NOS Nieuws

AkzoNobel heeft veel last van malaise in scheepvaart en dure euro

Minder verkochte verf, duurdere grondstoffen en de dure euro. Ziedaar de drie ingrediënten voor de magere kwartaalcijfers van verffabrikant AkzoNobel. De omzet zakte 8 procent naar 2,2 miljard euro. Het bedrijf denkt dat de impact van de euro en de grondstofprijzen nog wel even voortduurt.

Al kwartalen lang speelt de malaise in de scheepvaart en de olie- en gasindustrie het verfbedrijf parten door de uitblijvende vraag naar speciale coatings. De verkoop daalde in deze verfsector met meer dan 20 procent en het brutoresultaat zelfs met 28 procent. De coatings en speciale verven en lakken zijn goed voor zo'n 60 procent van de omzet van AkzoNobel.

Bij de kleinere divisie voor decoratieve huis-, tuin- en keukenverf zijn de ontwikkeling iets minder slecht. In China daalde de verfverkoop, in Europa steeg de vraag naar verf. De brutowinst daalde met ruim een kwart.

Beleggers zijn teleurgesteld over de cijfers. Het aandeel AkzoNobel staat halverwege de ochtend op een verlies van meer dan 4 procent op 74,50 euro.

Verf duurder

Om de tegenvallende omzet op te vangen, zijn de eigen verfprijzen verhoogd en de komende maanden zal AkzoNobel de prijzen verder versneld verhogen. Ondanks de gedaalde omzet steeg onderaan de streep de nettowinst inclusief de chemietak met 5 procent, van 240 miljoen vorig jaar naar 253 miljoen euro dit jaar.

Ook bij de onlangs verkochte speciaalchemie daalden de omzet en de brutowinst door toedoen van de wisselkoersen. Zonder de dure euro zou er sprake zijn geweest van een toename van de omzet met 4 procent.

De chemietak is vorige maand voor 10,1 miljard euro verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle en het Singaporese GIC. De verkoop wordt dit jaar afgerond. De deal is een onderdeel van de strategie en koers van AkzoNobel na de mislukte overnamepoging door het Amerikaanse PPG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl