In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Danny kan vanuit de gevangenis zijn dochter voorlezen voor het slapen

Een speciale afdeling in de gevangenis, alleen voor vaders. De gevangenis Esserheem in Veenhuizen heeft als eerste in Nederland zo'n vadervleugel. Minister Sander Dekker opende de afdeling vandaag.

Gedetineerde vaders kunnen er makkelijker contact houden met hun kinderen. Zo mogen ze bijvoorbeeld via een iPad skype gebruiken om hun kind voor te lezen of te helpen met huiswerk. Het is de bedoeling dat kinderen op deze manier zo min mogelijk last hebben van het feit dat hun vader achter de tralies zit.

De familiekamer in de gevangenis van Veenhuizen

In Veenhuizen telt de vadervleugel inmiddels vijf mannen. Een van hen is Danny. Zijn dochter mag één keer per week met haar vader skypen. "Dan kan ze mijn celletje zien", zegt Danny tegen RTV Drenthe. "Daar had ze toch wel wat beelden bij en vragen over. Dus die kan ik nu wegnemen."

Ook komt zijn dochter hem twee keer in de maand opzoeken in de gevangenis. Afspreken tijdens de normale bezoekuren doen ze niet meer. "Dat was te eng", zegt Danny. "Daar zitten mensen met handboeien en mocht ze papa niet aanraken. Heel anders gaat het tijdens de speciale ouder-kinddagen in de familiekamer. Dan kan m'n dochter me gewoon knuffelen."

Intensieve training en begeleiding

De vadervleugel gaat verder dan alleen een aparte ruimte voor de vaders. Er hoort ook een heel programma bij met intensieve training en begeleiding voor de vaders en hun gezinnen. Naast dat het de schade bij kinderen moet beperken, is het ook de bedoeling dat de vaders door de aanpak minder snel terugvallen in de criminaliteit.

Binnenkort opent ook in de gevangenis in Leeuwarden een vadervleugel.

Advertentie via Ster.nl