NOS NieuwsAangepast

Vandaag een koninklijke baby, in mei een huwelijk: 'Een krankzinnige maand'

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

"It's a boy! It's a boy!", schreeuwen de fans bij het hek van het ziekenhuis als het nieuws bekend wordt. Een paar honderd zijn het er, zich vastklampend aan het hek in de hoop straks een glimp te kunnen opvangen van prins William en zijn vrouw Kate als ze met de nieuwe prins het St Mary's Hospital verlaten. "Champagne!", roept er één, als hij de kurk uit de fles laat schieten. Drinkend uit plastic bekers delen de royal fans hun vreugde.

Even voor 19.00 uur was het zover en toonden William en Kate hun jongste kind aan het publiek:

Prins William en zijn vrouw Kate komen naar buiten met The Baby

"Het is geweldig, ik ben zo blij voor ze", zegt Amy Hull, die helemaal uit het graafschap Suffolk is gekomen, een kleine drie uur buiten Londen. "Zodra ik hoorde dat Kate in het ziekenhuis was aangekomen, ben ik gaan rijden. Ik had al twee weken een koffer ingepakt bij de deur staan. Overal waar de koninklijke familie gaat, volg ik ze." Daarnaast, zegt ze, is dit weer eens nieuws om blij van te worden. "Er staat al genoeg ellende in de krant, hier wordt toch iedereen vrolijk van."

Het is wel een heel erg koninklijk jaar zo. Prachtig.

Koningshuis-fan Margaret

Sommigen zijn volledig gekleed in de kleuren van de Britse vlag, anderen dragen T-shirts met William en Kate erop. "Het is een krankzinnige maand", zegt Margaret, fan van het eerste uur. "Ik ben al helemaal bezig met het huwelijk van prins Harry en Meghan volgende maand en dan nu ook nog een nieuwe prins die geboren wordt. Het is wel een heel erg koninklijk jaar zo. Prachtig."

Ook de Nederlandse studente Denise Doeven staat met fotocamera tegen het hek geplakt. "Iedereen begon te zingen en te dansen, toen we hoorden dat het een jongetje was geworden. Ik woon in Londen en wilde dit weleens meemaken. Zoiets kun je je in Nederland niet voorstellen. En al die pers, bizar gewoon."

De nationale omroeper maakte de geboorte bekend voor het ziekenhuis:

Weer een prins voor William en Kate

Van de populariteit van de koninklijke familie profiteren ook de bookmakers, de wedkantoren. Tienduizenden Britten hebben de afgelopen weken geld ingezet op het geslacht of de naam van de nieuwe koninklijke baby. "Er was vanochtend nog een vrouw die 2500 pond had gewed op het feit dat het een meisje zou worden", zegt Alex Apati van Ladbrokes. "Die zal een wat minder leuke dag hebben, vermoed ik."

Omdat de naam van de nieuwe prins pas over enkele dagen bekend wordt, kan daar nog op gewed worden. "Arthur, James en Albert zijn de favorieten. Arthur steekt er zelfs met kop en schouders bovenuit."

Vijfde in de lijn

Dat de bookmakers vaak goed zitten, bleek wel bij de vorige royal baby's. "Bij het eerste kind van William en Kate was de naam George torenhoge favoriet, dat werd het ook. Bij de tweede durfden we te voorspellen dat het een meisje zou worden en dat ze Charlotte of Alice zou gaan heten. Het werd Charlotte. Dus we zitten meestal heel dichtbij."

En daarmee is speculatie over de naam van de nieuwe koninklijke baby bij veel Britse media een prominenter nieuwsbericht dan het politieke nieuws uit Westminster. Ook al is de nieuwe prins pas de vijfde in de lijn van troonopvolging, de rest is vandaag even wat minder belangrijk in Groot-Brittannië.

Britten blij met koninklijke baby

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl