Niki Terpstra en Anna van der Breggen op het podium van de Ronde van Vlaanderen
NOS WielrennenAangepast

Het voorjaar van Terpstra, Van der Breggen en het ouderwetse koersen

De Poggio, de Oude Kwaremont, het Bos van Wallers, de Keutenberg, de Muur van Hoei, de Côte de la Redoute. De komende maanden liggen ze er weer vredig bij in afwachting van de volgende voorjaarsklassiekers.

Met lichte weemoed blikt wielercommentator Joris van den Berg terug. Het werd het voorjaar van Niki Terpstra en Anna van der Breggen.

De voorjaarsklassiekers zitten erop. Wat is jou het meeste bijgebleven?

"Er is geen grote veelvraat meer, zoals vroeger. Toen had je vaak een kasseikraker die de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix domineerde en een specialist die alles won in het Waalse werk. Nu was nergens een absolute favoriet aan te wijzen. De absolute controle, waarmee vroeger weleens een koers kon worden lamgelegd, ontbrak. Verfrissend."

Liefde voor de koers: terugblik op de voorjaarsklassiekers

Tegelijk hebben we de ongekende dominantie van één ploeg gezien?

"Je doelt op QuickStep, neem ik aan? Het is nog niet eens mei en ze hebben al 27 overwinningen. Alleen in België wonnen ze al elf voorjaarskoersen. Waaronder de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik."

"Die ploeg heeft natuurlijk exceptionele renners, maar het laat ook iets anders zien. Misschien heeft het te maken met de kleinere ploegen (zeven renners, red.), waardoor het niet meer mogelijk is om een kopman de hele koers te beschermen met knechten. Omdat de controle minder is, komen de sterkste renners in de finale. En als je dan meerdere, gelijkwaardige renners hebt, dan kun je dat uitspelen."

Wie was voor jou de verrassing van het voorjaar?

"Michael Valgren Andersen, de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race. Een 26-jarige Deen en het toonbeeld van veelzijdigheid. Ik vroeg hem na de Amstel Gold Race wat voor type renner hij was. 'Goede vraag', zei hij. 'Ik weet het ook niet'."

Michael Valgren Andersen wint Amstel Gold Race

"Valgren is het symbool van de terugkeer van een ouderwets soort renner. Renners als Eddy Merckx, Hennie Kuiper of Bernard Hinault reden overal en wonnen op alle terreinen."

"De nieuwe generatie renners lijkt af te rekenen met de specialisatie, die halverwege de jaren negentig begon met Miguel Indurain en Mario Cipollini. Indurain reed de Tour, won zijn tijdritten en was tevreden. Cipollini was een van de eerste sprinters, om wie een hele ploeg werd gebouwd."

"Tegenwoordig zie je een generatie renners die alles lijkt te kunnen. Mannen als Valgren, Bob Jungels of Tiesj Benoot weten echt niet waar hun plafond ligt. Die winnen prachtige klassiekers in het voorjaar en kunnen straks in de grote ronden ook mooie dingen laten zien."

Als we het hebben over alleskunners, moeten we Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde toch ook noemen?!

"Vincenzo Nibali valt altijd aan en zorgt daarmee voor onrust bij de anderen. In Milaan-Sanremo won hij, in de Ronde van Vlaanderen lanceerde hij Niki Terpstra en in de Waalse Pijl reed hij de ploeg van Valverde aan gort door in de kopgroep te gaan zitten. En Nibali kan straks ook gewoon een grote ronde winnen."

Vincenzo Nibali wint Milaan-Sanremo

"Ik denk niet dat Valverde tevreden is over zijn voorjaar. Hij liet zich heel goed zien in Dwars door van Vlaanderen, maar daardoor kwam hij misschien wel net iets tekort in de Waalse klassiekers. Maar voor Valverde geldt maar een koers dit jaar: de WK in Innsbruck."

Wie waren de tegenvallers?

"Dan moet je natuurlijk Greg Van Avermaet noemen. Na jaren vol ereplaatsen was hij de laatste jaren definitief doorgebroken. Vorig jaar was hij de man van het voorjaar met zeges in Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Dit jaar leek hij weer op de oude Van Avermaet: overal bij de besten, maar nooit goed genoeg."

"Ook van Michal Kwiatkowski had ik meer verwacht, zeker na zijn eindzeges in de Ronde van de Algarve en de Tirreno. Maar zijn mindere prestaties passen ook wel een beetje in de magere prestaties van de ploeg Sky dit voorjaar."

Stilte en verdriet bij start Brabantse Pijl

En wie was de pechvogel?

"Daniel Martin. Ook zo'n typische aanvaller, die zijn eigen grenzen nog niet kent. Maar ook een van de grootste pechvogels van het peloton. Denk maar aan die keer dat hij in gewonnen positie in de laatste bocht van Luik-Bastenaken-Luik op zijn snufferd ging. En nu reed hij weer lek toen de kopgroep met tachtig kilometer per uur richting Luik stoof. Een heerlijke renner, maar wel een die de pech aan zijn kont heeft hangen."

Resultaten in de voorjaarsklassiekers

24 februari Omloop Het Nieuwsblad Michael Valgren (Den) Christina Siggaard (Den)
25 februari Kuurne-Brussel-Kuurne Dylan Groenewegen -
3 maart Strade Bianche Tiesj Benoot (Bel) Anna van der Breggen
14 maart Nokere Koerse Fabio Jakobsen -
17 maart Milaan-Sanremo Vincenzo Nibali (Ita) -
23 maart E3 Harelbeke Niki Terpstra -
25 maart Gent-Wevelgem Peter Sagan (Slw) Maria Bastianelli (Ita)
28 maart Dwars door Vlaanderen Yves Lampaert (Bel) Ellen van Dijk
1 april Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra Anna van der Breggen
4 april Scheldeprijs Fabio Jakobsen -
8 april Parijs-Roubaix Peter Sagan (Slw) -
11 april Brabantse Pijl Tim Wellens (Bel) Maria Bastianelli (Ita)
15 april Amstel Gold Race Michael Valgren (Den) Chantal Blaak
18 april Waalse Pijl Julian Alaphilippe (Fra) Anna van der Breggen
22 april Luik-Bastenaken-Luik Bob Jungels (Lux) Anna van der Breggen

Hoe hebben de Nederlanders het gedaan?

"Niki Terpstra, daar hoeven we het niet over te hebben. Maar ik heb ook een paar hele mooie dingen gezien van de jonkies. Fabio Jakobsen (21) en wint in zijn eerste jaar meteen Nokere Koerse en de Scheldeprijs. Dat is ontzettend knap."

"Ook Mike Teunissen (25) is mij positief opgevallen. Hij was de sterkste in Dwars door Vlaanderen, maar maakte een tactisch foutje in de finale. Daarna liet hij in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zien dat hij echt de strijd aankan met de besten."

"En Sam Oomen (22) wordt echt ieder jaar beter. Die komt net terug van een hoogtestage met Tom Dumoulin, wordt twaalfde in Luik-Bastenaken-Luik en is ontroostbaar na afloop. Dat is een prachtige eigenschap."

En de grote namen?

"Bauke Mollema viel wat tegen, dat klopt. Wout Poels en Wilco Kelderman hebben pech gehad. Allebei waren ze ontzettend goed tot ze beiden hun sleutelbeen braken in dezelfde week (Poels in Parijs-Nice en Kelderman in Tirreno-Adriatico, red.). Met name voor Poels was dat een gemiste kans. Hij had als oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik mooie dingen kunnen laten zien deze week."

Tom Dumoulin in de tegenaanval tijdens Luik-Bastenaken-Luik

"En Tom Dumoulin was een van de renners die merkwaardig genoeg Luik-Bastenaken-Luik gebruikte als opwarmertje voor de Giro d'Italia. Een van de mooiste en grootste monumenten ter wereld! Hij kon uiteindelijk niet mee, maar ik heb een hele sterke Dumoulin gezien. Die was veel beter dan ik had verwacht. Dat belooft wat."

In de Giro volgt de krachtmeting met Chris Froome. Toch?

"Daar gaan we wel van uit, ja. Maar ik sluit niet uit dat er nog gekke dingen gebeuren. Froome wil graag de Giro en de Tour rijden, maar ik kan me niet voorstellen dat Froome straks in Frankrijk gaat rijden. Hij is al niet bijzonder geliefd bij de Franse wielerfans en dat is er door de dopingverdenkingen niet beter op geworden."

"De salbutamol-affaire (Froome werd in de Vuelta vorig jaar positief bevonden op salbutamol, red) sleept zich nu al veel te lang voort en werpt zijn schaduw over de rest van het seizoen. Als straks duidelijk zou worden dat Froome niet in de Tour gaat starten, dan sluit ik niet uit dat een paar toppers in de Giro de remmen dicht zullen knijpen en zich op de Tour gaan voorbereiden. Ook Dumoulin, ja."

Bij de vrouwen was er wel een absolute koningin: Anna van der Breggen

"Vroeger had je de periode-Van Moorsel. Daarna was Marianne Vos de beste renster van de wereld. En nu is dat Anna van der Breggen. Als je de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zo'n imposante wijze kunt winnen, dan is daar geen discussie over. Bovendien rijdt ze in de beste ploeg van de wereld, Boels-Dolmans."

"Eigenlijk ontbreekt er nog maar een titel op haar palmares: de wereldtitel. En die gaat ze dit jaar in Innsbruck pakken. Op dat parcours is er niemand die bij haar in de buurt komt. Dat wordt een abc'tje voor AVDB."

Wat was jouw hoogtepunt van het voorjaar?

"Dat kan alleen maar de Ronde van Vlaanderen zijn. Het is en blijft het mooiste monument op de kalender. De beleving van de Vlaamse wielervolgers is onnavolgbaar. En als Niki Terpstra en Anna van der Breggen die koers dan op fenomenale wijze naar hun hand zetten, dan is dat wel een dansje waard."

Terpstra en Van der Breggen: liefde voor de koers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl