Na afloop van de uitvaart van oud-first lady Barbara Bush wordt een bijzondere foto genomen. Op de foto staan onder anderen haar weduwnaar George H.W. Bush (93), zoon George W. Bush en diens vrouw
NOS NieuwsAangepast

Vier oud-presidenten op de foto op Bush-begrafenis

Hoewel het een begrafenis was, had de uitvaart van Barbara Bush ook wel iets weg van een reünie. Vier oud-presidenten en hun vrouwen lieten zich in de marge van de plechtigheden stralend fotograferen, samen met de huidige first lady.

Op de foto zijn Barbara Bush' echtgenoot en zoon te zien, George Bush senior en junior, samen met de oud-presidenten Clinton en Obama. De foto werd gemaakt door oud-Witte Huis-fotograaf Paul Morse. Hij zal zich hebben gerealiseerd dat zo'n fotomoment niet vaak voorkomt.

Het valt op hoe ontspannen de oud-politici met elkaar omgaan. George W. Bush heeft joviaal zijn arm om zijn vrouw en Hillary Clinton gelegd. Obama laat een brede glimlach zien. Zelfs de 93-jarige weduwnaar Bush lijkt op zijn gemak.

"Een foto waarop Democraten en Republikeinen samen lachen lijkt ongebruikelijk vandaag de dag", merkte een ABC-commentator op. "Ik sla deze foto op in mijn telefoon om naar te kijken als de gemoederen weer eens hoog oplopen in Washington."

Afwezigen

Een aantal personen ontbreekt op de foto. Zo was één oud-president afwezig: de 93-jarige oud-president Carter liet verstek gaan omdat hij overzeese verplichtingen had. Zijn vrouw Rosalynn herstelt nog van een kleine operatie.

Ook de afwezigheid van de huidige president Trump valt op. Het is immers bekend dat de Bushes zijn politieke stijl afkeuren: Bush senior stemde zelfs op zijn tegenstander Clinton. Trump schreef dat hij de familie Bush niet wilde lastigvallen met de veiligheidsmaatregelen die een bezoek met zich zou meebrengen.

Toch komt het vaker voor dat een zittend president verstek laat gaan bij de begrafenis van een oud-first lady. Obama was afwezig bij de uitvaart van zowel Betty Ford als Nancy Reagan. Beide keren nam first lady Michelle Obama de honneurs waar, net zoals Melania nu.

Trump twitterde dat hij de begrafenis vanuit zijn verblijf in Florida zou volgen. Later nam hij de moeite om een foto te twitteren van het Witte Huis-portret van Barbara Bush, waar een bordje 'In loving memory' bij was gezet. "Mijn gedachten en gebeden zijn bij de hele familie Bush."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl