Onder meer in de bouw zijn medewerkers honkvast

Tien jaar of langer bij dezelfde baas; dat geldt vooral voor ambtenaren

Een op de drie werknemers zit tien jaar of langer bij dezelfde werkgever, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral bij de overheid gebeurt dat vaak; bijna 60 procent van de ambtenaren heeft z'n tienjarig jubileum al gehaald.

Ook in de industrie, het onderwijs, de financiële sector en de bouw zijn medewerkers honkvast. Ruim 40 procent werkt al meer dan tien jaar bij hetzelfde bedrijf, al dan niet in dezelfde functie. Het gaat om cijfers van eind 2016, de meest recente die beschikbaar zijn.

Vast contract

Een 'baan voor het leven' is al lang niet meer vanzelfsprekend, maar langdurige dienstverbanden zijn er dus nog wel degelijk. Het gaat volgens het CBS dan meestal om werknemers die wat ouder zijn en relatief vaak een vast contract hebben. Bij de overheid heeft ruim 85 procent van de medewerkers een arbeidscontract voor onbepaalde duur.

De dienstverbanden zijn het kortst in de horeca en de categorie 'overige zakelijke dienstverlening'. Daaronder vallen bijvoorbeeld callcenters, verhuurbedrijven, de beveiliging en schoonmaakbedrijven. Meer dan de helft van de werknemers zit daar korter dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf. Hooguit 10 procent heeft de tien jaar gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl