Eliud Kipchoge komt over de finish

Indrukwekkende Kipchoge wint marathon Londen, Cheruiyot verrast

Op indrukwekkende wijze heeft Eliud Kipchoge de marathon van Londen gewonnen. De 33-jarige Keniaan, regerend olympisch kampioen, maakte zijn status als topfavoriet meer dan waar en won voor de derde keer in Londen. Hij kwam na 2.04.17 over de finish.

Kipchoge liep in zijn carrière elf marathons. Daarvan won hij er tien. Vorig jaar deed hij in een perfect georkestreerde marathon op het racecircuit in Monza een poging de magische grens van 2 uur te doorbreken. Met 2 uur en 25 seconden bleef de atleet daar net boven.

Razendsnelle start

In Londen won Kipchoge ook al in 2015 en 2016 en dus gold hij als de topfavoriet voor de winst. Vanaf de start liep hij aan kop van een groepje met negen atleten dat razendsnel van start ging, ondanks de warme omstandigheden (het was ruim 22 graden Celsius).

Kipchoge en Cheruiyot winnen marathon Londen

Over de eerste vijf kilometer deed het groepje, met toplopers als Daniel Wanjiru, Kenenisa Bekele, Mo Farah, Bedan Karoki 'slechts' 13.48 minuten en halverwege stopte de klok op 1.01.00. Dat was de snelste tijd halverwege ooit in een marathon.

Olympisch kampioen Kipchoge liep steeds vooraan en zag de concurrentie één voor één afhaken. Hij leek lang op weg naar een nieuw wereldrecord (het huidige staat op 2.02.57), maar klokte uiteindelijk dus 2.04.17.

Tola Kitata, winnaar Eliud Kipchoge en Mo Farah (vlnr)

Een kwartier voor het einde moest Tola Kitata als laatste afhaken. De Ethiopiër finishte in 2.04.49. Farah liep in 'zijn' stad de derde tijd én een nieuw Brits record (2.06.21).

Cheruiyot verrast in Londen

Vivian Cheruiyot schreef zeer verrassend bij de vrouwen de marathon op haar naam. De 34-jarige olympisch kampioene stond niet hoog op het favorietenlijstje, maar kwam in Londen wel als eerste over de finish na een uitstekende race: 2.18.31.

Vivian Cheruiyot komt als eerste over de finish in Londen

Alle ogen waren dit jaar gericht op Mary Keitany, de winnares van 2011, 2012 en 2017. Keitany kende een bliksemstart en lag lang op schema om het wereldrecord van de Britse Paula Radcliffe (2.15.25 uit 2013) te verbeteren.

Keitany liep ruim 35 kilometer op kop. Halverwege de race ging haar tempo omlaag, waardoor ze het wereldrecord uit haar hoofd moest zetten. Cheruiyot, die lang op de vierde plaats liep, bleef goed doorlopen, terwijl Keitany verslapte.

Hoog tempo

De 34-jarige Keniaanse, die in Rio de Janeiro olympisch goud won op de 5.000 meter, werd vorig jaar nog vierde in Londen en heeft nog weinig ervaring op de marathon. Met nog iets minder dan 10 kilometer te gaan, passeerde ze Keitany en liep op hoog tempo door naar de finish.

Brigid Kosgei, winnares Vivian Cheruiyot en Tadelech Bekele

Cheruiyot, die in oktober de marathon van Frankfurt won in een persoonlijk record (2.23.35), maakte gebruik van de mannelijke 'hazen' en liep onder warme omstandigheden uiteindelijk naar een nieuw persoonlijk record.

Haar landgenote Brigid Kosgei (2.20.13) werd tweede, de Ethiopische Tadelech Bekele eindigde als derde in 2.21.30. Titelverdedigster Keitany eindigde uiteindelijk als vijfde in 2.24.27.