John van den Brom
NOS VoetbalAangepast

'Van den Brom was overal succesvol, welke trainer kan dat nou zeggen?'

John van den Brom kan vanavond met winst in de bekerfinale de inhoud van zijn prijzenkast als trainer verdubbelen. In 2013 pakte hij met Anderlecht de landstitel, in de Kuip kan hij met AZ de KNVB-beker veroveren ten koste van Feyenoord.

Maar ook met de clubs waarmee hij geen tastbare prijs binnenhaalde, mag Van den Brom met trots terugkijken op de behaalde resultaten. "Welke trainer kan er nou zeggen dat hij bij elke club succes heeft gehad", vraagt Jan Streuer, oud-voetballer en goede vriend van Van den Brom, zich af.

Ook Marc van Hintum, oud-ploeggenoot bij Vitesse, kijkt met bewondering naar Van den Brom, die met Vitesse en ADO Den Haag meteen in zijn eerste seizoen Europees voetbal haalde. "Overal waar hij gewerkt heeft, heeft hij zijn stempel achtergelaten."

Communicatief

Dat komt volgens Van Hintum door de communicatieve kwaliteiten van Van den Brom. "Hij kan met alle geledingen binnen een club goed overweg. Hij is een verbinder, met oog voor alle facetten binnen een club. John zal er alles aan doen de club als geheel verder te helpen, niet alleen het eerste elftal."

"Hij weet er in korte tijd iets van te maken. Door zijn mensenkennis weet hij het onderste uit de kan te halen", vervolgt Van Hintum. "En niet alleen bij spelers, maar iedereen rondom het team is bereid een stapje extra te doen. Dat heeft hij te danken aan het feit dat hij altijd zichzelf is gebleven."

Augustus 1998: Van den Brom viert een goal met Nikos Machlas

Van Hintum speelde van 1997 tot 2000 met Van den Brom bij Vitesse en zag toen al dat Van den Brom na zijn carrière het trainersvak in zou rollen. "Je ziet dat niet altijd hoor, want van Jurgen Streppel had ik het bijvoorbeeld nooit verwacht. Maar bij John kon je al vrij snel zien dat hij trainer zou worden. Hij was altijd bezig met tactiek en de organisatie in het veld."

"John was een leider binnen en buiten het veld, iemand die van alles organiseerde. Als we geld nodig hadden voor een uitje ging John wel op zoek naar een sponsor om het te regelen."

Golfen met Van den Brom

De relatie tussen Streuer en Van den Brom gaat nog veel verder terug. Ze leerden elkaar kennen toen Van den Brom stage ging lopen in de sportwinkel van Streuer in Amersfoort. "Hij was toen een jaar of 18, 19. Mijn carrière was toen net voorbij, we hebben wel nog een jaartje samen gespeeld bij het Amersfoortse Quick."

Toen Van den Brom naar Vitesse ging, hielp Streuer hem met zijn contracten. "Hij wist daar natuurlijk weinig van. Ik heb het jaren voor hem gedaan, totdat ik zelf bij Vitesse aan de slag ging. Ik kon toen niet met twee petten op werken, maar we zijn altijd vrienden gebleven."

Streuer en Van den Brom treffen elkaar nog regelmatig op de golfbaan. "We spelen dan in Amersfoort of Apeldoorn. Of we gaan een paar daagjes naar het buitenland, dat doen we ook af en toe. Als hij tijd heeft, vindt hij het leuk om te doen."

Maart 1993: Van den Brom scoort zijn enige interlandgoal tegen San Marino

Van Vitesse naar ADO, naar Anderlecht en naar AZ. Van den Brom is als trainer een fraaie carrière aan het opbouwen. Zou hij in Nederland ook bij Ajax, PSV of Feyenoord aan de slag kunnen? Ja, zeggen zowel Streuer als Van Hintum direct.

"Ik denk dat Ajax zeker een droom van hem is, hij heeft er al gespeeld en gewerkt", zegt Van Hintum. "Je moet een netwerk hebben binnen de club en hij heeft dat. John kan zeker een kandidaat zijn bij Ajax."

Streuer: "Bij AZ kan hij het niet beter doen dan nu. Hij is zeker klaar voor een volgende stap en dat kan absoluut bij de traditionele topdrie."

'Zie hem niet snel in Engeland werken'

Een avontuur in bijvoorbeeld de Premier League zien Streuer en Van Hintum echter niet snel gebeuren. "Nederlandse trainers zitten op dit moment niet in de ideale positie om aan de slag te gaan in het buitenland", zegt Streuer. "In Engeland en Spanje hebben ze het heel moeilijk."

Volgens Van Hintum past het Engelse voetbal ook niet bij de stijl van Van den Brom. "Zijn visie past beter in Spanje, waar wordt uitgegaan van de opbouw van achteruit. Dat is het kenmerk van 'Van den Brom-voetbal'. Het Engelse 'kick-and-rush' vindt hij helemaal niks, hij wil dominant spelen vanuit de verdediging en het middenveld."

Giovanni van Bronckhorst en John van den Brom poseren met de dennenappel

Vooralsnog is van een overstap echter helemaal geen sprake. Bij de traditionele topdrie zijn geen vacatures en Van den Brom zit helemaal op zijn plek in Alkmaar. Zijn ploeg wordt geprezen om het sprankelende voetbal. Er is slechts een 'maar': de topwedstrijden werden dit jaar allemaal verloren. De vijf duels met PSV, Ajax en Feyenoord leverden nul punten op.

'AZ verdient een prijs'

"Maar ik denk niet dat het te maken heeft met Van den Brom", zegt Van Hintum. "Dat komt eerder door het proces waarin AZ zit. Het gaat stapje voor stapje omhoog. Met veel jonge spelers is de druk in de topwedstrijden misschien nog wat te groot, maar dat kan over een jaar heel anders zijn."

"Er staat nu wel behoorlijk wat druk op om een prijs te pakken. De ploeg die dit jaar het beste voetbal van Nederland speelde, verdient ook een prijs. Van den Brom verdient dat, maar eigenlijk iedereen bij AZ."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl