Volvo Ocean Race
NOS SportAangepast

Ocean Race pakt draad weer op na bewogen etappe

In het Braziliaanse Itajaí begint vandaag de achtste etappe van de Volvo Ocean Race. De volledige vloot verschijnt aan de start voor de tocht richting Newport (Verenigde Staten).

Ook de boot van Team SHK/Scallywag, dat in de vorige etappe bemanningslid John Fisher verloor. "Het beste wat we ter nagedachtenis aan John kunnen doen, is doorgaan met het werk", aldus schipper David Witt.

Vloot in Volvo Ocean Race pakt draad weer op

Fisher sloeg tijdens stormachtige omstandigheden overboord. De bemanning van Scallywag probeerde tevergeefs hun ploeggenoot te redden. "Hij was mijn beste vriend", zei Witt geëmotioneerd tijdens de persconferentie. "Zondag zal het gek zijn. Ik ga voor het eerst in twaalf jaar zonder hem de zee op."

"Het grootste compliment dat ik John kan geven, is dat hij de beste teamspeler was die ik ooit heb gezien. We proberen te leven volgens bepaalde richtlijnen. Geef niet op, zorg voor elkaar. Winnen hoeft niet, maar doe het samen. En de belangrijkste waarde van ons team is loyaliteit."

De bemanning van de boot uit Hongkong heeft niet aan opgeven gedacht. "Het beste wat we ter nagedachtenis aan John kunnen doen is zondag doorgaan met het werk. Als hij nu achter me stond, zou hij zeggen dat ik me moest vermannen. 'Wees niet zwak en ga door.' Dat gaan we zondag doen."

John Fisher maakt zich klaar om het dek te betreden

Het Nederlandse Team Brunel won de loodzware over 7.600 zeemijl van Auckland naar Itajaí. In de drie weken die sindsdien zijn verstreken, voelde schipper Bouwe Bekking euforie en verdriet. "Het is een fantastisch gevoel dat we de etappe hebben gewonnen, maar wat er is gebeurd met John Fisher levert wel gemengde gevoelens op."

De dood van de Brit benadrukte nog maar eens hoe gevaarlijk de race is. "We hebben er veel over gepraat, al tijdens de etappe en na aankomst hier. Maar zo langzamerhand moeten we ons op de toekomst richten, dat is ook de wens van de bemanning van de Scallywag."

"Het is een race en daar moeten we ons nu op focussen, maar John zal altijd in onze herinneringen blijven."

Bouwe Bekking praat met de pers voor de achtste etappe

De voorbereiding van Team Brunel was volgens Bekking niet ideaal, maar met de winst in de koninginnenetappe doet zijn bemanning weer mee om de eindzege. De boot staat derde in het algemeen klassement en het verschil met koploper Dongfeng is nog maar tien punten.

"Het zegt iets over de bemanning dat we de zwaarste race hebben gewonnen", aldus Bekking. "We hebben een hoop jonge jongens die de race niet eerder hebben gevaren en als je ziet hoeveel we hebben geleerd, dan geeft dat een goed gevoel."

Den Haag komt eraan

Bovendien kan Team Brunel volgens Bekking nog beter. "We maken nog steeds progressie. We zitten nog niet aan ons plafond." De ervaren schipper is bezig aan zijn achtste Volvo Ocean Race. Tweede keer werd hij tweede, maar de race winnen lukte hem nog niet.

Vier etappes heeft Bekking nog om daar verandering in te brengen en in Den Haag - finishplaats van de laatste etappe - als winnaar te worden gehuldigd. "We staan nu op het podium, maar we hebben winnaarstypes aan boord en we kijken omhoog. Den Haag komt eraan. Dan willen we bovenaan staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl