Verne Troyer deelt handtekeningen uit in Londen (2009)
NOS NieuwsAangepast

Verne Troyer (Mini-Me uit Austin Powers) overleden

Verne Troyer, de acteur die bekend werd als de kleine slechterik uit de Austin Powers-films, is overleden. "Met veel verdriet moeten we schrijven dat Verne vandaag is overleden", laat zijn management weten via de socialemedia-accounts van de acteur. Troyer was 49 jaar.

De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Wel rept de verklaring over de depressies waar Troyer mee kampt en zelfmoord. "In de loop der jaren vocht hij en won, vocht en won, en vocht nog wat meer, maar dit keer was het te veel", staat in de verklaring. "Depressie en zelfmoord zijn serieuze problemen. Je weet nooit wat voor strijd iemand in zijn hoofd voert."

Vorig jaar werd Troyer met een alcoholverslaving opgenomen in een kliniek. In 2002 had hij zo veel gedronken dat hij alcoholvergiftiging opliep.

Troyer, die slechts 80 centimeter lang was, werd vooral bekend als Mini-Me, de kleine handlanger van Dr. Evil uit de Austin Powers-films. Ook had hij in 2001 een rol in Harry Potter en de Steen der Wijzen, als de kobold Grijphaak. Volgens filmdatabase IMDb speelde de acteur mee in tientallen films en series.

Acteur Mike Myers, die de hoofdrol speelde in de Austin Powers-films, noemt Troyer in een reactie "een volleerd professional en een baken van positiviteit voor iedereen die de eer heeft gehad om met hem te mogen werken".

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Amish

De 49-jarige Troyer groeide op in de amish-leefgemeenschap in de staat Michigan. Tot aan de middelbare school had hij naar eigen zeggen nooit problemen met zijn aandoening. Wel was er eens een jongen op de basisschool die hem een dwerg noemde. "Zonder na te denken, sprong ik in de lucht en sloeg hem op zijn neus. Daarna had ik nooit meer last van hem", zei Troyer in een interview met The Guardian.

De acteur heeft zijn afkomst altijd als een voordeel gezien. De amish vormen een hechte gemeenschap, waarvan de leden volgens hem altijd klaarstaan voor elkaar in tijden van nood. En zijn ouders gaven hem veel discipline mee. "Als we iets verkeerds deden, kregen we een pak slaag met de riem. Zo leerde ik heel snel wat goed of slecht was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl