Wielerwatchers blikken vooruit op Luik-Bastenaken-Luik

Wielerwatchers: Alaphilippe versus Valverde in LBL? Nee, Fuglsang!

La Doyenne. Bijna 260 kilometer op en af door de Waalse Ardennen met gevreesde moordenaars als de Côte de la Redoute (2 kilometer, 8,9% stijging), de Roche-aux-Faucons (met stukken van 18%) en de Saint-Nicolas (1,2 kilometer, 8,6%).

De afstand en het profiel maken dat niet veel 22-jarige renners het oudste wielermonument ter wereld uitrijden. In 2015 is een 22-jarige debutant slechts een fietslengte verwijderd van de zege.

Nadat hij in volle sprint nog bijna door oud-wereldkampioen Rui Costa van de fiets wordt gereden, komt de jonge renner een fractie tekort om Alejandro Valverde van de winst te houden. Nog voor de streep slaat de eerzuchtige Fransman op zijn stuur, alsof hij al tien keer eerder tweede was geworden.

Zijn naam? Julian Alaphilippe.

2015: Valverde klopt Alaphilippe in 101ste Luik-Bastenaken-Luik

Natuurlijk is Alejandro Valverde zondag weer favoriet in de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik. De 37-jarige Spanjaard, die in zijn loopbaan al het duizelingwekkende aantal van 117 zeges (en minstens zoveel ereplaatsen) boekte, kan met zijn vijfde zege in Luik op gelijke hoogte komen met recordhouder Eddy Merckx.

Maar nadat hij woensdag in de Waalse Pijl tekort was gekomen, is de Spanjaard niet meer favoriet nummer een bij de wielerwatchers. Dat is Alaphilippe.

"Onzin", meent oud-renner en wielercommentator Maarten Ducrot. "Er komt een kopgroep van vier die gaat strijden om de winst. Zonder Alaphilippe, die mist de slag."

De beslissing valt volgens hem op de Roche-aux-Faucons op twintig kilometer van de finish. "Een echte smeerlap", vermoedt Ducrot. "Hij begint heel steil, dan komt er een stukje vals plat en dan wordt het nog een keer heel steil. Daar wordt de favorieten de nek omgedraaid."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Alaphilippe Alaphilippe Fuglsang Alaphilippe Valverde
**** Valverde Valverde Wellens Valverde Nibali
*** Nibali Bardet Mollema Fuglsang Kreuziger
** Fuglsang Kreuziger Bardet Bardet Vanendert
* Matthews Nibali Valverde Matthews Alaphilippe

Ook Valverde zal niet verder komen dan de vijfde plaats, denkt Ducrot. "Niet zo lang geleden nog reden renners rond als labratten, onderweg de waardes leverend die hun ploegleiders ze vooraf hadden ingefluisterd. Daar krijg je hele saaie koersen van. Maar nu zie je opeens dat ploegen die controle proberen te doorbreken door heel vroeg aan te vallen. Ze zijn weer bereid om risico te nemen en dat stemt mij buitengewoon vrolijk."

Sleutelbeenbreuk

Voorspellen is ook een kwestie van het hoofd en het hart, vindt Ducrot. En dus hoopt hij volmondig op een scenario zoals in 2016, toen voor het laatst een groep vluchters (vier renners) de dienst uitmaakte in Luik . Die door sneeuw en regen geteisterde editie werd gewonnen door Wout Poels.

De Sky-renner keerde vorige week terug in het peloton na een sleutelbeenbreuk, maar kon nog niet mee met de besten in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Een droomscenario zou dit keer kunnen zijn weggelegd voor Tom Dumoulin. "Dumoulin heeft de afgelopen weken op een besneeuwde berg gezeten in Spanje. Die kan niet wachten om weer gewoon te koersen. Maar bij zijn ploeg Sunweb gaan ze allemaal rijden voor Michael Matthews", zegt Ducrot.

'Hele mooie dingen doen'

De Australiër, winnaar van de groene trui in de afgelopen Tour de France, bewees met de vijfde plaats in de Waalse Pijl opnieuw meer te zijn dan een sprinter. Toch hoopt Ducrot op een ander scenario. "Als Matthews er vroeg wordt afgereden, dan zou het best eens kunnen dat Dumoulin zegt: nu ga ik mijn eigen koers rijden. Dan gaat hij eerst nog vijf keer omkijken en telefoneren of Matthews er echt wel af is. En dan kan hij hele mooie dingen doen."

Nee, Ducrot acht een andere Nederlander niet in staat te winnen in Luik. "Bauke Mollema sluipt mee met Romain Bardet, Tim Wellens en Jakob Fuglsang. Maar in de sprint legt hij het af. Wie er wint? Jakob Fuglsang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl