Harry Kane, de succesvolle spits van Tottenham
NOS VoetbalAangepast

Engeland maakt zich op voor twee spectaculaire halve finales in FA Cup

In ons land zijn we morgen al aan de apotheose van het nationale bekertoernooi toe, maar in Engeland hebben ze nog een fase tegoed. Dit weekeinde heeft het befaamde Wembley Stadium de beide halve finales in de FA Cup binnen de poorten.

Vandaag trappen Tottenham Hotspur en Manchester United om 18.15 uur af, morgen beginnen Chelsea en Southampton al om 16.00 uur aan hun duel. Ze hopen allemaal op 19 mei in het Londense stadion te mogen terugkeren voor de Cup Final.

Zeven verloren halve finales

Spelen op Wembley is voor Tottenham Hotspur, een van de kandidaten, inmiddels een stuk minder bijzonder. White Hart Lane, sinds 1899 het onderkomen van de Londense club, wordt gerenoveerd en daarom werken de Spurs dit seizoen hun thuiswedstrijden op Wembley af.

Een Cup Final is echter wel al weer heel wat jaren geleden voor 'The Lilywhites'. In 1991 wist Tottenham Hotspur, met destijds onder anderen Paul Gascoigne op het middenveld, voor het laatst de prestigieuze beker te veroveren. Het is tevens de laatste keer dat de club in de eindstrijd stond. Sindsdien gingen maar liefst zeven halve finales verloren.

Die negatieve tendens moet zaterdag doorbroken worden tegen Manchester United, de club die voor de 29ste keer bij de laatste vier staat en daarmee recordhouder Arsenal heeft geëvenaard. De ploeg van José Mourinho dankt z'n succesvolle bekercampagne onder meer aan de tot nu toe foutloze defensie, maar ook aan spits Romelu Lukaku. De Belg wist in alle vier de bekerduels te scoren.

Paul Pogba, middenvelder van Manchester United

Eind januari stonden Tottenham en United voor de competitie tegenover elkaar op Wembley. De thuisploeg won met 2-0, mede dankzij de openingstreffer van oud-Ajacied Christian Eriksen na pas elf seconden. In oktober was Manchester United in eigen huis met 1-0 te sterk geweest voor de formatie van Mauricio Pochetttino, die als manager in tien van de veertien duels met Mourinho het onderspit heeft moeten delven.

Liep Manchester United soepeltjes door het bekertoernooi heen, Tottenham Hotspur had tot twee keer toe een replay nodig om tot de volgende ronde te geraken. In alle zes duels stond Michel Vorm onder de lat.

Vreemde eend

Ook de tweede halve finale kan een Nederlandse tint krijgen. Wesley Hoedt is een vaste kracht in de defensie van Southampton dat zondag moet opboksen tegen Chelsea. 'The Saints' vormen de vreemde eend in de bijt bij de laatste vier: terwijl de drie andere clubs azen op de Champions League, moet Southampton nog maar zien dat het erin slaagt het verblijf in de Premier League te verlengen.

Southampton, dat in 1976 met het winnen van de FA Cup het grootste succes uit de clubhistorie boekte, wordt geleid door een trainer die een opvallende herkansing krijgt.

Groot feest in 1976. Southampton won de FA Cup

Mark Hughes vloog met Stoke City immers in de derde ronde al uit de beker door een nederlaag tegen Coventry City, dat op het vierde niveau in Engeland uitkomt. Die uitschakeling op de zesde dag van 2018 kostte Hughes zijn baan, maar hij kon in maart alweer aan de slag bij Southampton dat net Mauricio Pellegrino z'n congé had gegeven.

Southampton stond vijf keer eerder in de FA Cup tegenover Chelsea en vier keer trok het aan het langste eind. Dat gebeurde in 1981 voor het laatst. Tweevoudig Europees Voetballer van het Jaar Kevin Keegan was toen een van de doelpuntenmakers bij de winnende formatie.

Regelrechte stunt

Een nieuwe zege zou een regelrechte stunt betekenen. Chelsea staat immers vijfde in de Premier League met 32 punten meer. Toch valt er wellicht wat te halen tegen de verliezend finalist van vorig jaar.

Nog maar acht dagen geleden troffen beide ploegen elkaar in Southampton en daar nam de thuisploeg aan de hand van voormalig Groningen- en Twente-speler Dusan Tadic brutaal een 2-0 voorsprong. In de slotfase kregen Hoedt en de zijnen echter in acht minuten tijd drie doelpunten om de oren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl