NOS VoetbalAangepast

'Wenger is een van de grootste trainers aller tijden'

Van Bronckhorst en Helder prijzen voormalige coach Wenger

In de 22 jaar dat Arsène Wenger aan het roer stond van Arsenal heeft de Fransman de nodige Nederlanders onder zijn hoede gehad. Van Dennis Bergkamp tot Giovanni van Bronckhorst en van Robin van Persie tot Glenn Helder.

Stuk voor stuk bewaren zij goede herinneringen aan de 68-jarige Wenger, die sinds 1996 de touwtjes in handen heeft bij de Londense topclub. "Hij heeft heel veel voor mij betekend", prijst Van Bronckhorst zijn vroegere coach, die hij van juni 2001 tot en met 2003 meemaakte en met wie hij in zijn eerste seizoen de Premier League won.

Yoga

"Hij deed als een van de eerste trainers aan yoga. Nu herken ik heel veel dingen die hij toen deed. Dat zie je bij mij terug in de manier van trainen. De intensiteit, looplijnen, passoefeningen. Alles draait bij Arsenal om techniek en tempo. Dat is nu steeds belangrijker in het voetbal en dat zag hij een een flink aantal jaren geleden al in. Hij is en blijft voor mij een voorbeeld."

Ook Glenn Helder, die hem kort meemaakte in Londen, is erg lovend over de Fransman. "Wenger is supervernieuwend geweest. Hij gooide alles door elkaar waar de Engelsen jarenlang aan gewend waren", aldus Helder, die kort na de komst van Wenger te horen kreeg dat hij naar een andere club mocht uitkijken.

"Het eerste wat hij zei tegen mij, was: 'Ik weet nog een paar goede clubs voor jou'", lacht Helder. "Ik heb altijd respect voor hem gehad. Het is jammer dat hij op deze manier vertrekt. Hij houdt de eer aan zichzelf, maar het is toch een beetje gedwongen."

Haatdragend

"Ik was er vorig jaar nog, uitgenodigd door Arsenal. Toen zag ik supporters hatelijk reageren richting Wenger. Alsof ze vergeten zijn wat hij allemaal gepresteerd had."

"Hij is een van de grootste trainers aller tijden. Ze winnen niet ieder jaar de landstitel, maar Arsenal is altijd een ploeg om rekening mee te houden. Hij presteert al 22 jaar heel constant. Dat zegt toch alles."

Gio naar Londen?

Wenger staat al 1228 wedstrijden aan de leiding van Arsenal. Nu hij vertrekt, is oud-speler Van Bronckhorst dan een mogelijke optie om hem op te volgen? "Natuurlijk heb je als coach ambities, maar ik zit goed bij Feyenoord", aldus Van Bronckhorst, die ooit door zijn directie de 'Wenger van Feyenoord' werd genoemd.

"Dan weet ik tenminste nog hoe lang ik te gaan heb. Achttien jaar..."

2003: Dennis Bergkamp en Arsené Wenger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl