Ron Vlaar (r) in het shirt van AZ

Ondanks al het blessureleed wil Vlaar nog door, maar alleen bij AZ

Twee gescheurde kruisbanden, een gebroken voet, hamstringblessures, een gescheurde meniscus en nog meer knieklachten. Zelfs als je niet álle blessures van Ron Vlaar opsomt, kom je tot een even indrukwekkende als meelijwekkende lijst.

Al dat blessureleed lijkt reden genoeg om op 33-jarige leeftijd de voetbalschoenen op te bergen, maar Vlaar heeft nog helemaal geen zin in zijn pensioen. Sterker, de centrale verdediger is opgewekt en strijdbaar richting de bekerfinale, die hij zondagavond met AZ speelt tegen Feyenoord (18.00 uur).

"Ik voel een vrijheid in mijn lijf die ik lang niet meer heb gevoeld. Ik ben 33, maar nog niet klaar", zegt Vlaar.

'Het spelletje is nog veel te leuk'

Aan het begin van het seizoen zag trainer John van den Brom een opgebloeide Vlaar, die eindelijk weer topfit was. Maar na zes speelrondes liep de aanvoerder van AZ wederom een knieblessure op. Het gevolg? Vier maanden revalideren. Alweer. "Er zijn momenten waarop je denkt: wil ik het allemaal nog wel", erkent Vlaar.

Waarom dan niet afscheid nemen met een prijs, áls AZ de bekerfinale wint natuurlijk? "Daar heb ik op die manier ook wel over nagedacht, maar ik vind het spelletje nog veel te leuk om te stoppen."

Vlaar: tijd dat ik een bekerfinale win

Het contract van Vlaar bij AZ loopt na dit seizoen af en er is nog geen witte rook over een nieuwe verbintenis. Als het aan de verdediger ligt, komt die er wel. "We moeten dan uiteindelijk tot een akkoord komen op alle gebieden."

Het vervolg van Vlaars carrière hangt van die gesprekken af, want verhuizen naar een nieuwe club, ziet hij niet meer zitten. "Voor mij is het alleen AZ."

'Feyenoord is heel belangrijk voor me geweest'

Vlaar werd woensdag gespaard tegen Vitesse om topfit aan de aftrap te staan in De Kuip, het stadion waar hij 6,5 jaar lang zijn thuiswedstrijden speelde voor Feyenoord - mits hij niet geblesseerd was.

Tussen 2006 en 2012 speelde Vlaar 'slechts' 148 officiële wedstrijden, maar hij kijkt met goede herinneringen terug. "Ik heb daar een heel groot gedeelte van mijn voetbalcarrière en mijn persoonlijke ontwikkeling meegemaakt. Feyenoord is heel belangrijk voor me geweest, dat zal ik nooit vergeten."

Maar de beker winnen ten koste van Feyenoord, zal hem geen pijn doen. "Ik vind het juist wel mooi, het geeft iets extra's dat we tegen Feyenoord spelen. Maar het is uiteindelijk wel de bedoeling dat wij met die beker staan."

Januari 2006: Vlaar maakt zijn debuut in De Kuip

In de zomer van 2012 vertrok Vlaar naar Aston Villa, waar hij direct de aanvoerdersband en een basisplaats veroverde. Op het WK van 2014 was hij een van de steunpilaren van het Nederlands elftal dat in Brazilië vriend en vijand verraste met een derde plaats. In de halve finales hield Vlaar Lionel Messi 120 minuten van scoren af, maar hij miste wel zijn penalty.

Op dat WK maakte alle arbeid die Arjen Robben verrichtte veel indruk op Vlaar. "Arjen is echt wel een voorbeeld voor me geweest, ik heb met bewondering naar hem gekeken. En dat terwijl ik er voor mijn gevoel al heel veel voor doe."

"Er is altijd een volgende stap", leerde Vlaar. "Het is continu een uitdaging om die te zoeken. En of je dan 20, 25 of 33 bent: dat maakt niet uit."

WK 2014: Ron Vlaar zet Lionel Messi de voet dwars

Een jaar na het WK besloot Vlaar zijn contract bij Aston Villa niet te verlengen. Hij herstelde van een meniscusoperatie, waarna een terugkeer bij Feyenoord er niet in zat. AZ stond wel open voor de diensten van Vlaar, die door de jaren heen meer en meer een soort mentor is geworden.

"Ik kan me wel gesprekjes met Guus Til en Teun Koopmeiners herinneren, dan gaat het om bewustwording van waar we mee bezig zijn en wat daarvoor elke dag gedaan moet worden."

Continu het gaspedaal indrukken

Niks gaat vanzelf, weet Vlaar. "We hebben een prima seizoen, maar het is wel van belang dat we continu op het gaspedaal blijven drukken. Daar heb ik wel veel nadruk op gelegd tijdens het seizoen. Want op het moment dat je hetzelfde blijft doen, of misschien zelfs iets minder, word je voorbijgelopen."

"Als je kijkt naar de resultaten die we hebben geboekt, is het gaspedaal continu ingedrukt geweest. Dat is een groot compliment voor de spelers en voor de staf. Dat is niet makkelijk, want een heel aantal jongens beleeft zijn eerste seizoen. Dat verdient een groot compliment."

AZ is al zeker van de derde plaats en gaat Europees voetbal spelen, maar tevreden zijn ze in Alkmaar nog niet. "Als je zo goed speelt, moet je dat bevestigen door middel van een tastbare prijs. Dat kunnen we morgen bereiken en daar moet alles voor wijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl