NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 21/4: scooters inleveren en youtubers-weekend

Goedemorgen! In Amsterdam kun je je oude scooter inleveren voor een tegoedbon en de SGP viert zijn honderdjarige bestaan. En Noord-Korea stopt met verdere rakettesten en atoomproeven.

Ook vandaag is er weer volop zon en blijft het droog. In het noorden wordt het zo'n 16 à 18 graden, landinwaarts kan de temperatuur oplopen tot 24 graden. Morgen wordt het nog iets warmer en later op de dag de neemt de kans op onweer en buien toe.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Amsterdammers kunnen hun oude vervuilende scooter inleveren voor een tegoedbon van 25 euro. Per 1 mei zijn tweetaktbrommers en scooters van voor 2011 namelijk verboden in de Amsterdamse binnenstad. Als je er toch mee blijft rijden in de milieuzone in de stad riskeer je een boete.
  • De eerste Nationale Bijentelling begint. De organisatie 'Nederland Zoemt' wil aandacht vragen voor de bijensterfte. Gevraagd wordt of je in je tuin een half uur lang bijen wil tellen en het resultaat door te geven.
  • In de Jaarbeurs in Utrecht wordt de Dutch YouTube Gathering gehouden. Zo'n 20.000 fans komen voor meet-and-greets met hun favoriete YouTube-sterren en er wordt een recordpoging vloggen gedaan.
  • De gereformeerde partij SGP viert zijn honderdjarige bestaan met een partijdag in Nieuwegein. Daarbij zijn onder anderen VVD-premier Mark Rutte, fractievoorzitter Kees van der Staaij en partijvoorzitter Maarten van Leeuwen. Het ochtendprogramma is vanaf 09.30 uur te zien op NPO Politiek.

Wat heb je gemist?

Noord-Korea stopt per direct met kernproeven en rakettesten, meldt het staatspersbureau. Ook sluit het regime van Kim Jong-un de nucleaire testlocatie Punggye-Ri in het noorden van het land. De reeds ontwikkelde kernwapens worden niet gebruikt zolang het land niet wordt bedreigd.

Het bevriezen van het kernwapenprogramma komt een week voor een ontmoeting van Kim Jong-un met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De twee staatshoofden zien elkaar op 27 april in het grensdorp Panmunjom.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het zal er ongetwijfeld niet fris hebben geroken. In het noordoosten van Duitsland was twintig ton vis terechtgekomen in een weiland. Een vrachtwagen was van provinciale weg geraakt en daarna gekanteld. Op foto's is te zien dat een greppel langs de weg over tientallen meters gevuld was met vis en ook in het weiland lag een 'zee' van dode vissen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl