Technisch mankement aan tankvliegtuig 'prins Bernhard'
NOS NieuwsAangepast

Lekkende 'prins Bernhard' komt niet van de grond

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Het was behelpen op luchtmachtbasis Eindhoven deze week, waar een grote luchtmachtoefening zou beginnen. Vier van de vijf tankvliegtuigen die boven de Noordzee straaljagers zouden gaan bijtanken, haakten af. Alleen de Duitsers vlogen.

Eerst waren het de Italianen die teleurstelden: ze zouden meedoen met de oefening maar kwamen zonder opgave van reden niet opdagen. De Amerikanen en de Fransen kwamen gelukkig wel, maar die vertrokken spoorslags toen de vliegtuigen nodig waren om straaljagers bij te tanken voor de bombardementen in Syrië.

De hele oefening moest daardoor worden uitgevoerd door Duitse en Nederlandse tankvliegtuigen, maar ook dat ging fout. De 40 jaar oude DC-10 'Prins Bernhard' begon op de ochtend van de oefening olie te lekken, een gat dat niet meer te repareren viel. Alleen de Duitsers bleven dus over om nog iets van de internationale oefening te redden.

Europese landen delen 'uit nood' hun tankvliegtuigen

Het voorval toont aan dat er een groot probleem is met de spullen van de Europese strijdkrachten. Europa is een lappendeken van kleine legers die te arm zijn om echte wapens te kopen. Het Amerikaanse leger heeft ieder jaar 685 miljard euro te besteden, alle Europese landen samen komen niet verder dan een schamele 249 miljard.

Het gevolg daarvan is dat de meeste Europese legers niet voldoende investeren en daardoor is materieel vaak verouderd. Ze zijn daardoor afhankelijk geworden van de militaire steun van het Amerikaanse leger en dat schaadt de slagkracht.

Een aantal landen is daarom begonnen om samen spullen in te slaan. Nederland koopt nu samen met de Duitsers, Noren, Belgen en Luxemburgers acht nieuwe tankvliegtuigen. De vliegtuigen kosten ruim 250 miljoen euro per stuk; te duur voor de individuele landen, maar samen kunnen ze dat wel aan.

De landen worden dan ook minder afhankelijk van de grillen en hulp van de militaire grootmachten zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn vergelijkbare plannen met de gezamenlijke aanschaf van transportvliegtuigen, onderzeeërs, marinefregatten en straaljagers.

Rol Nederland

Nederland wil graag een belangrijke rol spelen in deze internationale samenwerking. Van de acht aangeschafte tankvliegtuigen komen er uiteindelijk vijf op het militaire vliegveld in Eindhoven te staan. Alle betrokken landen mogen dan gebruikmaken van de vliegtuigen en de voorzieningen in Eindhoven.

Daarnaast wil Nederand ook een sleutelrol spelen bij gezamenlijke militaire taken. De Rotterdamse haven zou bijvoorbeeld het belangrijkste Europese overslagstation moeten worden van militair materieel dat over de wereld wordt verplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl