Air France
NOS Nieuws

Baas Air France-KLM verbindt lot aan stemming over loonsverhoging

Jean-Marc Janaillac, topman van Air France-KLM, legt zijn toekomst bij de luchtvaartmaatschappij in handen van het personeel. Werknemers mogen vanaf volgende week stemmen over de plannen voor een loonsverhoging.

Sinds februari vinden er stakingen plaats bij Air France. Die hebben volgens het bedrijf al 220 miljoen euro gekost. Piloten, cabinepersoneel en grondmedewerkers eisen dat ze meeprofiteren van de gunstige resultaten bij de luchtvaartmaatschappij; ze willen een directe loonsverhoging van 5 procent.

Air France legde afgelopen maandag een voorstel op tafel voor een loonsverhoging van 7 procent, maar dan stapsgewijs ingevoerd over vier jaar. De Franse vakbonden gingen daar niet mee akkoord. Nu probeert de luchtvaartmaatschappij de bonden te omzeilen door de individuele medewerkers om hun mening te vragen.

Impasse

"Air France moet uit deze impasse komen. Dit is een ernstige situatie, de toekomst van onze maatschappij kan onder druk komen te staan", schrijft Janaillac in een persbericht. "Ik kan niet accepteren dat zich een ramp voordoet terwijl een meerderheid van het personeel helemaal niet meedoet aan de stakingen."

"Ik roep iedereen op zijn stem te laten horen en ik zal me persoonlijk verantwoordelijk stellen voor de uitkomst van deze stemming", aldus Janaillac.

De aankondiging van de topman valt niet goed bij beleggers. Op de Amsterdamse beurs stond het aandeel Air France-KLM vanmiddag stevig in de min.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl