Lance Armstrong

'Boete voor Armstrong had 90 miljoen dollar kunnen zijn'

  • Maarten Kolsloot

    Redacteur

  • Maarten Kolsloot

    Redacteur

Lance Armstrong zou vanaf 7 mei terechtstaan voor 'defrauding the U.S. government', zeg maar het belazeren van de Amerikaanse overheid. Armstrong zou gefraudeerd hebben door als dopingzondaar onterecht sponsorgeld te incasseren van U.S. Postal Services, het Amerikaanse staatspostbedrijf. Klokkenluider Floyd Landis spande de rechtszaak tegen Armstrong in 2010 aan en in 2013 voegde de Amerikaanse overheid zich bij deze zaak.

De schikking, overeengekomen vlak voor de rechtszaak op 7 mei in Washington DC zou beginnen, werd in een persbericht positief ontvangen door Armstrong: "Ik ben blij dat deze zaak is opgelost en ik verder kan met mijn leven."

Die blijdschap is begrijpelijk: deze zaak was de grootste en meest vergaande tegen Armstrong. Een schadevergoeding van zo'n 100 miljoen dollar behoorde tot de mogelijkheden. Dat bovenop de miljoenen die Armstrong de afgelopen jaren al moest betalen als schadevergoedingen in andere rechtszaken en procedures.

Teleurstelling

Hoewel Chad Readler namens het ministerie van justitie in een persbericht stelt dat met de schikking duidelijk is geworden dat 'niemand boven de wet staat' en dat degene die overheid belazert 'verantwoordelijk zal worden gehouden', is de schikking een teleurstellende uitkomst voor Armstrongs critici.

David Walsh, de Ierse journalist die als eerste onthullingen deed over het dopinggebruik van Armstrong, vindt de schikking geen overwinning voor de aanklagers. "Als het ministerie van justitie zich achter een zaak als deze zet, wint het meestal", stelt hij in een telefonische reactie tegenover de NOS. "De boete had rond de 90 miljoen dollar kunnen zijn. Dit is veel minder. Ik zie deze uitkomst als een compromis tussen twee partijen."

Walsh stoort zich er vooral aan dat de mensen achter Armstrong nu goed weg lijken te komen: 'Ik had graag gezien dat de zakenmensen die Armstrongs team steunden, zoals Thomas Weisel, onder ede hadden moeten verklaren wat zij van deze zaak wisten.'

Betsy Andreu

Betsy Andreu, de vrouw die als een van de eersten verklaarde over Armstrongs misstappen, reageerde tegenover sportzender ESPN teleurgesteld op de schikking. "Ik had graag gewild dat hij onder ede was verhoord. Dat is mijn doel. En of de jury hem nu wel of niet had veroordeeld, is een ander verhaal, maar het was mooi geweest als ik onder ede mijn zegje had kunnen doen. Hij heeft geprobeerd om mij kapot te maken."

Floyd Landis, zelf dopinggebruiker en de man die deze zaak startte in 2010, is in zekere zin de lachende derde bij deze schikking. Hij krijgt naast een vergoeding voor zijn advocatenkosten ook nog ruim 1 miljoen dollar uitgekeerd. In het Amerikaanse rechtssysteem kan een klokkenluider in een zaak als deze een deel van het schikkingsbedrag of de opgelegde boete incasseren.

Bijzonder rijtje

Armstrong komt met deze schikking in een bijzonder rijtje Amerikaanse sporters, al is het geen ereplaats. Amerikaanse supersterren als honkbalwerper Roger Clemens en homerunkoning Barry Bonds stonden de afgelopen jaren in de belangstelling van justitie vanwege eventueel dopinggebruik.

Clemens en Bonds zouden daarover gelogen hebben, maar blijven tot op de dag van vandaag ontkennen. Jarenlange rechtszaken volgden met een teleurstellende uitkomst: zowel Bonds als Clemens gingen uiteindelijk als vrij man de rechtszaal uit. Deze zaken kosten de Amerikaanse overheid miljoenen dollars aan belastinggeld.

2007: atlete Marion Jones bij de rechtbank

Uitzondering op deze reeks is de veroordeling van sprintster Marion Jones. Zij werd in 2008 tot een celstraf veroordeeld. Verschil met de andere zaken: Jones loog onder ede tegen de politie over haar dopinggebruik terwijl ze dat later wel toegaf. Liegen onder ede is een vergrijp waar aanklagers in Amerika gretig gebruik van maken om tot een veroordeling te komen, zo leerde onlangs de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan nog in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Lance Armstrong loog weliswaar jarenlang over zijn dopinggebruik, maar hij is volgens journalist David Walsh nooit onder ede gehoord door federale agenten. En kan dus ook niet veroordeeld worden zoals bij Jones het geval was. Het strafrechtelijk onderzoek naar Lance Armstrong werd al in 2012 afgesloten, zonder dat een aanklacht werd ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl