NOS NieuwsAangepast

Ruzie onder deurwaarders voor de tuchtrechter

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

Het conflict onder deurwaarders over hun onafhankelijkheid ten opzichte van incassobureaus ontvlamt opnieuw. Een organisatie die 30 procent van de deurwaarderskantoren in Nederland vertegenwoordigt, Deurwaardersbelangen.nu, sleept 18 collega's van de deurwaarderskantoren LAVG en Van Arkel voor de tuchtrechter.

De zaak gaat over de banden tussen de twee kantoren en een opdrachtgever, DAS Holding. DAS blijkt behalve opdrachtgever ook mede-eigenaar van de bedrijven. Die kregen van DAS niet direct opdrachten, maar wel van incassobureaus waarin de holding een belang heeft.

Die constructie lijkt op gespannen voet te staan met de verplichting die de deurwaarderskantoren hebben om een zorgvuldige afweging te maken tussen de belangen van de schuldeisers en de schuldenaren.

Deurwaarders.nu denkt dat het in deze situatie onmogelijk is om een onafhankelijke positie in te nemen. De belangenvereniging wil daarom een oordeel van de tuchtrechter.

Beroepsorganisatie KBVG heeft strenge regels voor het belang dat een incassobureau in een deurwaarderskantoor mag hebben.

Henk Bos, bestuurder bij zowel LAVG als Van Arkel, zegt dat de organisatie jarenlang gedoogde dat DAS zijn bedrijven indirect opdrachten gaf. Deurwaardersbelangen.nu heeft het over een gebrek aan handhaving, iets waar het ministerie van Justitie eerder ook melding van maakte. De tuchtzaak kan maanden in beslag nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl