De installatie van Thirsa van der Meer
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Thirsa en Tom zijn eindelijk oud genoeg voor de gemeenteraad

Ze mochten bij de verkiezingen niet eens stemmen, maar sinds vanavond zijn de 18-jarige Tom en Thirsa officieel raadslid. Tom in Oldebroek, Thirsa in Aalsmeer.

Thirsa van der Meer (CDA) werd op 13 april 18 jaar en daarmee is ze acht dagen jonger dan Tom. Het is nog een beetje onwennig, bekent ze. "Ik besef het nog niet helemaal."

Van der Meer werd met voorkeursstemmen gekozen. Ze moest er wel even goed nadenken of ze echt de raad in wilde. "Maar ik heb het toch maar gedaan, want het was een kans uit duizenden."

Het raadswerk staat bij de vwo-scholiere de komende tijd wel op een laag pitje. "Over een maand doe ik eindexamen, dus dat komt even eerst."

Tom de Nooijer (SGP) is ook vanavond geïnstalleerd als raadslid in Oldebroek. Hij stond nummer 5 op de lijst maar kreeg na de fractievoorzitter de meeste stemmen, meldt Omroep Gelderland.

Het kersverse raadslid houdt zich al langer bezig met de plaatselijke politiek. Zo werd hij op zijn vijftiende voorzitter van de lokale afdeling van de SGP-jongeren. Dat had hij niet van zijn ouders, vertelde hij eerder. "Zij zijn eigenlijk helemaal niet politiek geïnteresseerd. Ik heb het echt van mezelf."

De Nooijer en Van der Meer zijn twee van de vier minderjarige Nederlandse kandidaat-raadsleden die op 21 maart met voorkeursstemmen werden gekozen. De andere twee zijn Ebie Peeters (CDA) in de gemeente Peel en Maas en Linde van Dijk van Gemeente Belang Kampen. Peeters moet het langst wachten: zij wordt pas 18 op 20 januari 2019.

Advertentie via Ster.nl