Alireza Jahanbakhsh met de wedstrijdbal na zijn hattrick tegen Vitesse

'Fantastische' Jahanbakhsh: straks zullen mijn ouders de beelden zien

Voor fijnproevers duurde de grote Jahanbakhsh-show woensdagavond veel langer dan de 63 minuten die hij tegen Vitesse op het veld stond.

Neem het moment waarop hij bij zijn wissel door zijn knieën ging en zijn handen ten hemel richtte. Ongetwijfeld uit dankbaarheid voor zijn drie treffers, voor zijn assist, maar ook omdat hij heel was gebleven met de bekerfinale tegen Feyenoord op het programma.

"Ik ben een gelovige jongen en wilde God bedanken", aldus Alireza Jahanbakhsh. "En dit was voor mijn ouders. Mijn ouders zijn het belangrijkste in mijn leven. Vroeg of laat zullen ze de beelden zien en dan weten ze dat ik aan ze denk."

Jahanbakhsh na eerste hattrick: dit was voor mijn ouders

Zijn ouders wonen nog altijd in een dorpje op een kleine drie uur rijden van Teheran. Het komt niet vaak voor dat ze naar Nederland reizen om een wedstrijd te bezoeken.

De hattrick van hun zoon in Alkmaar hebben ze niet gezien, al scheelde dat niet veel. "Ze komen morgenochtend om de bekerfinale te bezoeken", zegt Jahanbakhsh stralend. "Voor en na iedere wedstrijd zijn zij de eersten met wie ik bel. Vandaag zei ik: ik ga jullie met een goed gevoel begroeten. Dat is gelukt."

Topscorer eredivisie

Met zijn drie treffers stijgt hij met stip naar de bovenste plek op de topscorerslijst van de eredivisie. Zijn teller staat nu op achttien.

"Dat had ik niet verwacht. Scoren en assists geven geeft altijd een heerlijk gevoel. Voor een buitenspeler is dat niet zo makkelijk. Ik heb iedereen gevraagd om zijn handtekening te zetten op de bal. Dit was de eerste hattrick in mijn carrière..."

Van den Brom: Ali is fantastisch, belangstelling logisch

Ook trainer John van den Brom komt woorden tekort om Jahanbakhsh te omschrijven. "Topscorer worden met drie geweldige goals en een assist geven. En dat als rechtsbuiten", glundert de AZ-trainer.

"Je praat nooit over individuen, maar na zo'n wedstrijd als vanavond mag je hem er zeker uithalen. Het is gewoon een fantastische speler, maar voor mij als trainer is het misschien nog wel mooier dat het een fantastisch persoon is. Hij is netjes en beschaafd, gewoon heerlijk om in het team te hebben."

'Ongetwijfeld interesse'

De kans is groot dat de kunsten van Jahanbakhsh na de zomer niet meer te bewonderen zijn in Alkmaar. Zeker niet met het WK, waar hij met Iran het zal opnemen tegen Spanje, Portugal en Marokko.

"We hoeven daar niet moeilijk over te doen", geeft Van den Brom toe. "Er zal ongetwijfeld interesse voor hem komen, maar er zal nog wel wat voor moeten gebeuren voor hij vertrekt. We moeten maar van hem genieten zo lang we hem hebben."

Na het duel met Vitesse kwam er maar geen einde aan de ereronde van de populaire Iraniër. Hij nam uitgebreid de tijd om alle jongens, meisjes, vaders, moeders, ballenjongens en ballenmeisjes de hand te schudden. Als een heel lange toegift na een prachtig concert.

De Jahanbakhsh-show is nog even te zien op de Nederlandse velden. Volgende voorstelling: over vier dagen in De Kuip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl