NOS WielrennenAangepast

Alaphilippe beëindigt tijdperk Valverde in Waalse Pijl

Alaphilippe houdt Valverde van zesde zege in Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft de 82ste Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De Fransman van QuickStep verwees Alejandro Valverde, de winnaar van de laatste vier edities, naar de tweede plaats.

In de voorgaande jaren was er van enige strijd nauwelijks sprake. Aanvalspogingen volop, maar bij voorbaat waren die al kansloos. In de finale sloeg Valverde steevast toe.

Aanval

Dit keer liep het iets anders. Op 45 kilometer van de streep ging Vincenzo Nibali al in de aanval. De Italiaanse klasbak kreeg zes man mee en had 25 kilometer verderop bijna een minuut te pakken.

Een prachtige coup leek in de maak, maar eenmaal bij de Muur van Hoei was alles weer bij het oude. Op een paar honderd meter van de streep werd Max Schachmann als laatste van de vluchters gegrepen en kon de ontzettend zware machtssprint beginnen.

Jelle Vanendert opende het bal, Alaphilippe zat in het spoor van de Belg en Valverde volgde. Op het moment dat de Fransman zijn jump plaatste moest Valverde een gaatje laten en dat kon hij niet meer dichten. Bauke Mollema werd knap zesde.

Mollema tevreden met zesde plek in Waalse Pijl

"Ik wist vooraf eigenlijk niet of dit soort steile beklimmingen me nog liggen zoals een paar jaar geleden, maar ik voelde me de hele dag lekker en kon echt een goede sprint trekken. Daar ben ik wel blij mee", zei Mollema.

"Het was een zware koers. Er moest hard gereden worden en het weer maakte het ook zwaar, omdat het voor eerst dit jaar superwarm was. Gelukkig houd ik daar zelf altijd wel van."

Zijn sterke optreden geeft goede hoop voor Luik-Bastenaken-Luik van komende zondag. "Na de Amstel Gold Race was ik niet tevreden. Ik was er daar te vroeg af in de finale, maar ik ben blij dat ik vandaag een stapje heb gezet."

Alaphilippe wist niet dat hij won

Alaphilippe juichte niet bij de finish en had daar een opmerkelijke verklaring voor. "Ik dacht dat er nog een groep vooruit was en dat Vincenzo Nibali gewonnen had."

Het was zijn neef en trainer Franck Alaphilippe die hem na de finish opving en het goede nieuws bracht. "Hij vertelde me dat ik wel degelijk de winnaar was. Mijn eerste grote zege in een klassieker, ongelooflijk."

Met de overwinning van Alaphilippe wordt een toch al prachtig voorseizoen voor QuickStep nog een stukje mooier. De Belgische formatie boekte al de 26ste zege van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl