NOS NieuwsAangepast

Wiebes: gesprek met Shell en Exxon gaat over ingewikkeld dossier

Premier Rutte legt uit waarom hij nonchalant was over de financiële gevolgen

Minister Wiebes zegt dat de gesprekken met Shell en Exxon over het dichtdraaien van de gaskraan constructief zijn, maar dat het onderwerp zeer ingewikkeld is. "Alles wat de afgelopen 55 jaar is afgesproken, moet nu anders. Dat kost even tijd."

Bronnen zeggen tegen de NOS dat er achter de schermen een gevecht wordt gevoerd over de rekening voor het afbouwen van de gaswinning in Groningen. Maar volgens Wiebes is van een gevecht geen sprake. "De sfeer aan tafel is prima. Er valt geen onvertogen woord."

Minister Wiebes: sfeer aan tafel met Shell en Exxon is goed

Als de plannen van het kabinet doorgaan, blijft er volgens de oliebedrijven voor 125 miljard euro aan gas in de grond zitten. Volgens Wiebes gaat het om een veel lager bedrag van "ten minste 50 miljard".

De minister zegt dat het exacte bedrag moeilijk te bepalen is. "Het hangt er bijvoorbeeld van af wat je aan voorraden veronderstelt. We kunnen natuurlijk maar beperkt weten wat er onder de grond zit."

De bedrijven hebben de verdiensten van het gas al in de boeken staan. Wiebes moet nu onderhandelen over wie die rekening voor het verlies gaat betalen. Hij vindt zelf dat gas dat niet meer gewonnen kan worden, eigenlijk niet ingeboekt mag worden.

De minister zegt dat de gesprekken ingewikkeld zijn omdat alle regelingen en rollen opnieuw moeten worden vastgesteld, nu het kabinet heeft besloten om de gaswinning snel af te bouwen. "Wie stelt eigenlijk vast hoeveel gas er gewonnen wordt?", zegt Wiebes. "Dat deden tot nu toe de oliemaatschappijen, maar dat is eigenlijk niet handig. Het zou eigenlijk de overheid moeten zijn die vaststelt hoeveel gas er gewonnen wordt."

Premier Rutte gaat er ook van uit "dat we er goed uit gaan komen met de oliemaatschappijen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl