Ontwerp van het nieuwe Werelderfgoed Centrum Waddenzee
NOS NieuwsAangepast

Deense architect gaat Werelderfgoed Centrum Waddenzee bouwen

De Deense architect Dorte Mandrup gaat het Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog bouwen. Haar ontwerp is verkozen uit vijftig inzendingen uit binnen- en buitenland.

"Het is een open en dynamisch ontwerp. Het komt op een plek met een fantastisch uitzicht en voegt echt iets toe aan Lauwersoog", zegt Niek Kuizenga, directeur van het Werelderfgoed Centrum Waddenzee.

Panoramadak

Het nieuwe centrum krijgt een panoramadak met breed uitzicht op het Waddengebied. Er zullen exposities over Werelderfgoed Waddenzee en de geschiedenis van het Waddengebied te zien zijn.

Daarnaast worden van daaruit excursies georganiseerd en gaan kennisinstellingen er onderzoek doen naar het Waddengebied. Verder krijgt zeehondencentrum Pieterburen er een nieuwe plek.

Het gebouw gaat ruim 29 miljoen euro kosten en zal naar verwachting in juni 2020 open gaan. Jaarlijks moet het centrum minimaal 150.000 bezoekers trekken.

Ontwerp nieuw Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog

Het was voor architect Mandrup een flinke uitdaging om tot een goed ontwerp te komen. "Ik heb nog nergens een plek gezien waar het menselijk handelen zo hard wordt gescheiden door enerzijds de natuur, anderzijds een economische haven."

Eerder ontwierp Mandrup het Waddenzee Centrum in Denemarken en in Duitsland. De Waddenzee staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl