NOS NieuwsAangepast

Air France-KLM: 170 miljoen euro verdampt door stakingen

De zeven stakingsdagen bij Air France in februari en maart hebben luchtvaartconcern Air France-KLM al 170 miljoen euro gekost. Dat laat de directie vandaag weten bij de maandelijkse presentatie van de vervoerscijfers.

Piloten, cabinepersoneel en grondmedewerkers van Air France staken omdat ze willen meeprofiteren van de sterk verbeterde resultaten bij de luchtvaartmaatschappij. De vakbond eist een loonsverhoging van zes procent. Air France vindt dat te veel en wil de winst die wordt gemaakt investeren in nieuwe vliegtuigen en andere zaken die de klanttevredenheid ten goede komen.

Ook vandaag staakt het personeel. De vakbond heeft daarnaast acties aangekondigd op 17, 18, 23 en 24 april.

8 miljoen passagiers

Desondanks vervoerden Air France-KLM en dochtermaatschappijen Transavia en Joon afgelopen maand meer passagiers dan een jaar eerder. Het waren er 8 miljoen, een groei van ruim 5 procent.

KLM deed het beter dan gemiddeld en vervoerde 9 procent meer passagiers, bij Transavia steeg het aantal passagiers zelfs met 14 procent. Bij Air France kwam de groei vanwege de stakingen uit op slechts 1 procent.

Ook de omzet per gevlogen kilometer lag hoger, wat erop wijst dat de ticketprijzen stijgen.

Het luchtvaartconcern vervoerde in maart wel minder vracht dan een jaar eerder. De capaciteit voor vracht aan boord werd gemiddeld maar voor 63 procent benut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl