Verlaten reuzenrad in vervallen pretpark Berlijn
NOS NieuwsAangepast

DDR-spookpark in Berlijn even open en razend populair

  • Esther Hendriks

    redacteur Bureau Berlijn

  • Esther Hendriks

    redacteur Bureau Berlijn

De wind laat de verroeste reuzenradbakjes kraken, een dino ligt op zijn kant. Avonturiers, zwervers en zelfs cameraploegen klommen jarenlang graag stiekem over het hek om het verlaten park te bezoeken. Het park stiekem betreden lijkt nu voorbij.

"Dat was nogal een ding hier in Berlijn", zegt Philip, die het bezoeken van verlaten plekken in Berlijn tot zijn hobby heeft gemaakt.

De stad Berlijn kocht het in 2001 failliet verklaarde DDR-pretpark in 2014 en nam zo de grip terug op het terrein. Daar betaalden zij de Deutsche Bank 2,5 miljoen euro voor. Het park is nu geopend voor rondleidingen. In een paar uur waren de kaartjes voor de aankomende twee maanden uitverkocht.

Over hek heen klimmen

De in Berlijn geboren en getogen Peter neemt deel aan de rondleiding. Hij bezocht het park als jongetje van 9. "We kwamen door het bos aan lopen en dan hoorde je de lachende mensen al." Nu is hij terug om te zien wat er nog van het park over is.

De foto's die hij zag op internet van mensen die de afgelopen jaren stiekem het park in klommen corresponderen niet helemaal met wat hij ziet in de tour. Een brand en het opruimen van het terrein door de gemeente hebben het park flink veranderd. Toch is dat volgens hem niet heel erg. "Van de attracties die nog over zijn, kunnen bezoekers een prima beeld vormen van hoe het er hier heeft uitgezien."

De organisatie Grün-Berlin knapte in opdracht van de stad het park de afgelopen jaren op. Bergen illegaal gedumpt afval en delen van attracties die niet meer te redden waren, werden weggehaald. Over het hek heen klimmen is met de rondleidingen niet meer nodig. En met een nieuw en stevig hek ook moeilijker gemaakt. Zo moet vandalisme worden voorkomen. Bovendien is het volgens Grün-Berlin levensgevaarlijk de attracties te betreden.

Vervallen maar aantrekkelijk, een pretpark uit de DDR-tijdperk

Met de aankoop van het Spreepark neemt de stad een tweede grote historische plek onder haar vleugels. Het voormalig West-Duitse vliegveld Tempelhof, dat een belangrijke rol speelde in zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog, is sinds 2008 ook in het beheer van Grün-Berlin.

Het is bij Berlijners een geliefde plek om te skaten, vliegeren en fietsen over de landingsbanen. De inspraak van de burgers bij de bestemmingen is opvallend. In 2015 hielden de inwoners van Berlijn de bouw van sociale woningen op Tempelhofer Feld tegen om zo hun geliefde recreatiepark te behouden. Ook de plannen voor het Spreepark zijn in overleg met omwonenden gemaakt. In mei moeten de plannen worden goedgekeurd.

De plannen voor het Spreepark

Het stadspark moet een culturele broedplaats worden. Zo is het plan om in een machinehal een ruimte te maken voor tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Een ritje in de achtbaan zit er niet meer in. Het doel is wel om het reuzenrad weer te laten draaien. Dat is nogal een uitdaging door het scheefgetrokken wiel.

Het grote merendeel van de attracties zal dienen als decor. De enige attractie waar de bezoeker in kan, is de draaiende theekopjes. De officiële opening van het stadspark laat voorlopig nog op zich wachten. "Dat gaat nog wel even duren. In 2020 hopen we te beginnen met bouwen", laat Grün-Berlin weten.

Een einde aan de illegale bezoeken

Volgens een gebruiker van de website Abandoned Berlin zijn 'de beste tijden' van het Spookpark voorbij. Te opgeruimd. De charme van dat wat vervallen park, is verdwenen.

Wie in Berlijn op avontuur wil, raadpleegt de website. Daar staan tientallen vervallen zwembaden, universiteiten, ziekenhuizen en villa's die in Berlijn te vinden zijn.

Maar: stiekeme bezoekjes aan het park zitten er volgens Grün-Berlin ook daar niet meer in. "Het toezicht op het park hebben we aangescherpt, we hebben dag en nacht zicht op wat er gebeurt." Wie geen kaartje weet te bemachtigen voor de rondleidingen, en het park toch wil bezoeken, moet dus wachten tot na 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl