NOS NieuwsAangepast

Open Huizen Dag nog wel zinvol buiten de Randstad

Huizengekte Randstad gaat de Achterhoek voorbij

In de Randstad hoef je niet mee te doen aan Open Huizen Dag, daar verkopen de huizen zichzelf wel. Maar in andere delen van Nederland heeft het wel degelijk zin om je huis open te stellen voor potentiële kopers. Vandaag kon je zo'n 13.500 huizen zonder afspraak bezichtigen.

In het Gelderse Eibergen deden Gerty en Benno Breukers mee. "Als er mensen komen moet ik met mijn hondjes even naar achteren. Want je hebt toch mensen die daar schrikkerig voor zijn", zegt Gerty.

Haar man doet daarom het praatje met geïnteresseerden. "Ik heb dit huis al eerder in de verkoop gehad, dat was in de tijd van de recessie", vertelt Benno. "Toen heeft het zes jaar te koop gestaan met als resultaat twee kijkers. Dat is niet veel."

Nu gaat het wat beter met de markt en in de afgelopen twee weken zijn er al vijf kijkers geweest. Niet gek volgens Benno, want het huis heeft een rijke geschiedenis. "Het is een huis met een bijzondere historie. Het staat op de monumentenlijst. Ooit heeft hier de bekende schrijver Hendrik Odink gewoond. Iedereen in de buurt kent het huis."

Voor huizen ver buiten de Randstad, zoals die van de Breukers, is een mooi verhaal belangrijk om kopers te trekken. Het gaat om huizen die veelal staan in krimpregio's. Mensen die daar hun huizen willen verkopen, zien niet alleen weinig animo, ze krijgen ook niet altijd het geld terug wat ze erin hebben gestoken.

Op het kaartje hieronder zijn donkerblauwe gemeenten de gemeenten waar de gemiddelde woningwaarde nog niet op het niveau is van 2008, het hoogtepunt van de woningwaardes voor de crisis.

Groeicijfer van woningwaarde ten opzichte van het derde kwartaal van 2008

Ook staan er nog altijd zo'n 85.000 huizen onder water, blijkt uit cijfers van Calcasa, een onderzoeksbureau voor de woningmarkt. Dat aantal is flink lager dan vorig jaar. Toen waren het er nog 340.000.

Een huis staat 'onder water' als de hypotheek niet meer kan worden afbetaald met de opbrengst uit de verkoop van de woning. De actuele waarde, bijvoorbeeld 200.000 euro, is onvoldoende om een hypotheek van 250.000 euro mee af te betalen. Zolang je niet verhuist, merk je daar niets van. Maar als je een huis verkoopt dat onder water staat, blijf je zitten met een restschuld.

'Boerderettes'

De lage woningwaarde is in sommige gevallen een voortvloeisel uit de jaren 90, vertelt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. "Toen trokken veel mensen weg uit de Randstad, naar de krimpregio's. Daar kochten ze een 'boerderette': een kleine boerderij die ze vervolgens helemaal opknapten."

Juist die huizen zijn nu moeilijk verkoopbaar en ze krijgen hun gepimpte boerderij niet voor een hoge prijs verkocht. "Ze halen er niet uit wat ze er ooit in hebben gestoken".

Juist voor zulke huizen is een Open Huizen Dag de uitgelezen kans om het verhaal achter het huis te vertellen. "Ook als je een huis verkoopt waar je ouders altijd gewoond hebben. Mensen moeten online door de oude inrichting en meubels heen kijken. Bij een Open Huizen Dag kan je mensen laten zien wat er allemaal met het huis kan", zegt André de la Porte.

Verkleefd

Gerty en Benno Beukers worden bij de verkoop geholpen door makelaar Jeanine Klein Gebbinck. Ze denkt dat het wel gaat lukken. "We zien dat er steeds meer huizen sneller worden verkocht, vooral huizen die kant en klaar zijn en waar niets meer aan gedaan hoeft te worden. Maar met gedateerde woningen is het een stuk lastiger. Dan moet je de woning betalen en de verbouwing en daar hebben veel mensen geen geld voor."

In het huis van de Beukers' hoeft weinig te gebeuren, de verkoop zal vroeg of laat daarom wel gaan plaatsvinden. Het geeft Benno een dubbel gevoel. "Ja, ik ben er wel zenuwachtig over. Aan de ene kant wil ik hier blijven wonen, maar ik weet dat ik dat op een gegeven moment niet meer aan kan. Dus je moet eruit. Ik woon hier nu met mijn vrouw veertig jaar. Je bent dan verkleefd met het huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl