NOS VoetbalAangepast

Robbemond ziet potentie Luckassen: hij kan succesvol zijn in Engeland

  • ANP
    Derrick Luckassen
  • ANP
    Derrick Luckassen verlaat het veld nadat hij een rode kaart heeft gehad tijdens Willem II-PSV

"Ik wil laten zien wie Luckassen is." Het waren de eerste woorden van Derrick Luckassen toen hij in juli 2017 voor ongeveer 5 miljoen de overstap van AZ naar PSV had gemaakt. Nu, negen maanden later, hebben deze woorden een heel andere lading.

De verwachtingen waren hoog toen Luckassen in Eindhoven arriveerde. Dat was niet zo vreemd, want van een pas 22-jarige speler met 97 wedstrijden (waarvan 13 in Europa) voor AZ mocht best iets worden verwacht.

Trainer Phillip Cocu dacht er destijds net zo over en gaf de kersverse aankoop een basisplaats bij de opening van het nieuwe seizoen. Luckassen greep zijn kans echter niet.

Zijn vertrouwen en dat van Cocu kreeg met name in de uitwedstrijden tegen sc Heerenveen en Ajax, duels die PSV verloor, een flinke knauw. Ook deelde Luckassen met een rode kaart in de malaise toen PSV keihard onderuit ging bij Willem II (5-0).

Kan Luckassen het niveau wel aan? Het is een vraag die dit seizoen in de talkshows, kranten en op social media al een aantal keer is gesteld. Niet door Reinier Robbemond. De huidige trainer van Willem II had de Amsterdammer jarenlang onder zijn hoede in de jeugd en het tweede elftal van AZ.

"Ik ben ervan overtuigd dat het met hem goedkomt, gezien de drive en potentie die hij heeft. Hij is een winnaar, met drie broers die ook heel goed kunnen voetballen", aldus Robbemond, daarbij doelend op Kevin Luckassen (Northampton Town), Brian Brobbey (Ajax onder 19) en Samuel Brobbey (Jong Almere City FC).

"Zijn hele gezin bestaat uit dat soort jongens. Trotse mensen die bereid zijn hard te werken. Als je dat in je hebt ga je je eigen top halen. Welke dat is is afhankelijk van zijn volgende stap."

Cocu: Luckassen heeft tijd nodig

Ook bij het wekelijkse overleg tussen Cocu en technisch manager Marcel Brands zal de naam van Luckassen veelvuldig voorbij zijn gekomen.

Cocu: tijd nodig

"Ik had wel verwacht dat hij even nodig zou hebben om zich bij PSV aan te passen", zei Cocu vrijdag in aanloop naar AZ-PSV. "Bij AZ is hij opgegroeid en daar was alles vertrouwd. Een stap naar een nieuwe omgeving heeft tijd nodig."

"Derrick heeft ook een sterke periode gehad, op trainingen en in wedstrijden. En hij heeft hier natuurlijk ook te maken met de nodige concurrentie. Dat heeft er misschien ook voor gezorgd dat hij tot nu toe wat minder heeft gespeeld." Luckassen speelde tot nu toe achttien officiële duels voor PSV, waarvan negen keer als basisspeler.

  • Pro Shots
    Nemanja Gudelj, Derrick Luckassen en Simon Poulsen in januari 2015
  • Pro Shots
    Derrick Luckassen en John van den Brom

"Derrick is snel, fysiek goed en heel erg explosief, maar in een aantal dingen moet hij nog stappen maken, zeker op topniveau", weet Robbemond.

"Hij moet rustiger worden in bepaalde situaties. Derrick is een speler die iedere bal wil afpakken, soms moet je tevreden zijn dat iemand niet vooruit kan spelen of een volgende actie kan maken."

Geen gekke dingen

"Dit proces is voor Derrick, en dat klinkt gek, supergoed en heel leerzaam", vervolgt Robbemond. "Ik merk al dat hij rustiger wordt, geen gekke dingen meer doet of zich laat meevoeren door emoties."

"Als hij zich bij PSV terugknokt ben ik wel benieuwd wat voor volgende stappen hij gaat maken. Ik denk dat deze jongen in Engeland succesvol kan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl