Grijpen Jet Hendriks en Mick Snel voor de derde keer op rij de titel met TOP?
NOS SportAangepast

'TOP tegen Fortuna, dat is als David tegen Goliath'

Vandaag, zaterdag 7 april, staat al geruime tijd rood omcirkeld in de agenda's van korfballend Nederland. Dan vindt voor meer dan tienduizend toeschouwers de apotheose van het zaalseizoen plaats in een kolkende Ziggo Dome. Met dit jaar een verrassende eindstrijd: TOP-Fortuna.

Bondscoach van het Nederlands korfbalteam Wim Scholtmeijer en oud-korfballer Tim Bakker (beiden goed voor vier finales) blikken vooruit op de Korfbal League-finale. "Dat Fortuna daarin zou staan, had ik zeker niet verwacht."

Bakker keek dinsdagavond met verbazing naar het beslissende play-offduel tussen de club uit Delft en gedoodverfde winnaar PKC. Het was de nummer vier van de reguliere competitie die de nummer één de weg naar de finale versperde. "Een heel knappe prestatie van Fortuna. Iedereen verwachtte dat PKC het zou worden. Ik had zelfs begrepen dat TOP al op PKC als tegenstander had getraind."

Ware korfbalthriller levert Fortuna als verrassende finalist op

Ook voor Scholtmeijer, die als korfballer onder meer bij TOP, Fortuna en PKC speelde, was de 21-20 zege van Fortuna een complete verrassing. "Wat er in die wedstrijd gebeurde, was echt miraculeus. Op strijdlust en met een enorme teamspirit sloeg Fortuna vanuit een underdogpositie toe."

De vraag is: kan de club uit Delft het kunstje herhalen tegen regerend landskampioen TOP, dat in de play-offs koelbloedig in twee wedstrijden afrekende met Blauw-Wit? Scholtmeijer: "Dat is het verhaal voor mij vandaag: kan Fortuna het nog eens flikken? Ik verwacht van niet, maar dat zei ik voor het duel met PKC ook..."

'David versus Goliath'

Ook Bakker acht TOP, dat voor een unieke prestatie kan zorgen door de derde landstitel op rij te grijpen, een stuk verder dan Fortuna. "TOP is by far het beste team in de Korfbal League", vindt Bakker.

De club uit Sassenheim beschikt niet voor niets over liefst vijf internationals, tegen nul van Fortuna. "TOP is ijzersterk in plannen smeden en wedstrijden winnen als team en beschikt met Celeste Split en Mick Snel over twee topspelers", verklaart de voormalig international zijn keuze.

Scholtmeijer gooit daar nog eens een schepje bovenop: "TOP tegen Fortuna, dat is als David tegen Goliath."

Fortuna-speelster Mirjam Maltha kan het nauwelijks geloven: ze gaat naar de finale

Hoewel TOP als huizenhoge favoriet wordt gezien, moet Fortuna volgens beide heren niet helemaal worden afgeschreven. "Ik ben benieuwd wat Fortuna uit de hoge hoed gaat toveren", aldus Bakker.

Scholtmeijer: "Ook Fortuna wapens in handen met enkele ervaren spelers, die het fysieke duel niet schuwen. Ik geloof dat Fortuna in staat is om TOP te remmen, maar dan zal het zelf meer moeten scoren. Dat is vaak een probleem van de ploeg."

Laatste kunstje clubicoon Harmzen

Vandaag staat ook in het teken van het afscheid van een clubicoon van TOP. Na zestien jaar in dienst van de club uit Sassenheim speelt Daniel Harmzen zijn laatste wedstrijd. Als hij die winnend afsluit, schrijft hij zijn zesde landstitel op zijn naam.

Finale als laatste kunstje voor TOP-clubicoon Harmzen

Scholtmeijer en Bakker hebben lovende woorden voor de 32-jarige rebounder. Bakker: "TOP neemt afscheid van een echte topper met gigantisch veel kwaliteiten. Met name zijn leiderschap in de ploeg is belangrijk. De term 'einde van een tijdperk' klinkt vaak zwaar, maar voor de club gaat dit zeker op."

"Daniel is nu de belangrijkste man in de ploeg", zegt Scholtmeijer. "Samen met aanvoerder Snel bepaalt hij de koers van het team. Vroeger was hij een ratje, een vervelend pestventje en een totaal ongemotiveerde jongen. Maar later werd hij een liefhebber die dag in dag uit trainde en enorm gemotiveerd was. Een clubicoon."

Korfballen voor 12.000 man in een kolkende Ziggo Dome

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl