NOS NieuwsAangepast

Dreigementen over en weer, maar VS en China praten nog

De dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China wordt steeds groter. Gisteravond dreigde de Amerikaanse president Trump met nieuwe heffingen op nog eens 100 miljard dollar aan goederen uit China. Het is een tegenmaatregel - op een tegenmaatregel van China.

Niet alle importheffingen die over en weer zijn voorgesteld zijn al ingevoerd. Maar duidelijk is in elk geval dat de verhoudingen op scherp staan. En dat de potentiële gevolgen enorm kunnen zijn.

Wat is er gebeurd?

De handel tussen China en de VS is oneerlijk, vindt Trump. Volgens hem kan China zijn goederen te goedkoop aanbieden op de Amerikaanse markt. Dat liet hij vandaag ook weer duidelijk weten via Twitter:

Daarnaast schendt China volgens Trump Amerikaans intellectueel eigendomsrecht: het land steelt dus vertrouwelijke informatie over belangrijke producten. Trump wil dat China daarvoor gaat betalen, en hij wil de scheve handelsverhoudingen rechttrekken.

Dat is waarom hij het voor de Chinezen moeilijker wil maken om hun spullen te verkopen op de Amerikaanse markt. En dat kun je onder meer bereiken door ze daarvoor meer te laten betalen.

De eerste grote stap die de VS daarvoor zette, was begin maart. Toen kondigde Trump importtarieven aan voor staal en aluminium. Die zouden voor iedereen gaan gelden die naar de VS wil exporteren, maar uiteindelijk is er voor bijna alle landen een (tijdelijke) uitzondering gemaakt. Niet voor China.

China laat dat natuurlijk niet zomaar gebeuren. Het land heeft al verschillende tegenmaatregelen aangekondigd.

Zo wordt er over een weer met heffingen gesmeten. Deze week is het bijna elke dag wel raak. Naast staal en aluminium gaat het ook om auto's, medicijnen, sojabonen, wasmachines, whiskey. Sommige heffingen zijn daadwerkelijk ingevoerd. Maar de meeste hangen nog in de lucht.

De onzekerheid over welke heffingen er komen en welke niet, leidt tot zorgen bij ondernemers, zoals deze boeren:

'We hebben al zo veel onzekerheden op de boerderij'

Hoe omvangrijk is de dreiging nu?

Het gaat inmiddels om een flinke hoeveelheid goederen, die straks voor beide landen mogelijk minder aantrekkelijk worden om in te voeren. De VS dreigt inmiddels met heffingen op bij elkaar meer dan 200 miljard dollar aan Chinese producten. Welke goederen precies, en hoe hoog de heffingen zullen zijn, dat is nog niet helemaal duidelijk. Hoe groot de schade voor China zou zijn dus ook niet.

Andersom dreigt China met heffingen over ruim 50 miljard aan Amerikaanse goederen. Een stuk minder dus.

Maar dat wil niet zeggen dat China niet even hard wil terugslaan. Het heeft er vooral mee te maken dat China minder invoert uit de VS, en dat er simpelweg dus minder Amerikaanse goederen zijn die ze duurder kunnen maken.

Tegelijk kiest China de producten heel slim. Neem bijvoorbeeld Amerikaanse whisky en mais. Door die duurder te maken, zit China vooral zuidelijke staten in de VS dwars - niet toevallig staten waar een groot deel van Trumps achterban zit.

Hoe nu verder?

Er is een reden dat de maatregelen die nu in de lucht hangen, nog niet van kracht zijn. De landen geven alle partijen eerst een paar weken de tijd om achter de schermen te onderhandelen. De VS kan zo misschien al resultaat boeken, nog voordat het land heffingen heeft hoeven invoeren.

Zo wil de VS dat China zijn markt meer openstelt voor Amerikaanse bedrijven en investeerders. Bij onderhandelingen valt daar mogelijk iets te halen. Maar andere zaken zijn ingewikkelder, zoals de schending van het intellectueel eigendom. Zoiets is lastig te bewijzen.

Uiteindelijk zitten beide partijen niet te wachten op massale heffingen, die ze miljarden kunnen kosten. Komende weken moet blijken of ze er aan de onderhandelingstafel uitkomen en dus een grootschalige handelsoorlog toch nog kunnen afwenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl