Het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno, Californië
NOS Nieuws

YouTube schroeft na schietpartij beveiliging wereldwijd op

YouTube gaat de beveiliging bij al zijn kantoren opschroeven. Dat maakte moederbedrijf Google bekend op Twitter. Dinsdag schoot een vrouw drie mensen neer bij het hoofdkantoor in Californië.

Google noemt de schietpartij schokkend en angstaanjagend. Het bedrijf bewondert de heldhaftigheid van zijn medewerkers. Tijdens de schietpartij ging een aantal werknemers weer samen terug het gebouw in om de politie toegang te geven tot verschillende plekken. Anderen hielpen gewonden en gaven informatie over de schutter.

Google moedigt zijn medewerkers aan om vrij te nemen of te werken vanuit huis. Medewerkers die dat nodig hebben, kunnen gebruikmaken van professionele hulp.

Parkeergarage

De schutter, de 39-jarige Nasim Aghdam, kwam het terrein binnen via de parkeergarage. Vanuit daar kon zij doorlopen naar de binnenplaats, waar ze het vuur opende. Door het beveiligingssysteem kon de schutter niet verder komen.

Woede over het beleid van YouTube

Volgens Amerikaanse media ziet de politie de woede die Aghdam had over het beleid van YouTube als de meest voor de hand liggende reden voor de schietpartij. De vrouw dacht dat het platform expres haar video's filterde en censureerde en dat ze daardoor minder kijkers trok.

De familieleden van Aghdam zeggen dat ze de politie hadden gewaarschuwd. Volgens hen had de schietpartij voorkomen kunnen worden. Maar volgens de politie heeft de familie niet gezegd dat Aghdam een gevaar zou zijn voor zichzelf en haar omgeving.

Na de schietpartij betuigden directeuren van andere techbedrijven, onder wie Tim Cook van Apple en Satya Nadella van Microsoft, online hun steun. Jack Dorsey, ceo van Twitter, riep op tot een strenger wapenbeleid in de Verenigde Staten. Wat hem betreft lost dat niet alles op, maar het zou een goed begin zijn om een einde te maken aan de schietpartijen bij scholen, bedrijven en andere openbare plekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl