NOS NieuwsAangepast

VVD: superspoedprocedure om seks- en naaktfilmpjes offline te krijgen

Mensen die op internet het slachtoffer zijn van privacyschending door andere mensen moeten meer bescherming krijgen. De VVD in de Tweede Kamer wil dit in de wet regelen.

Het gaat om slachtoffers van wraakporno, internetpesten, sextortion, shaming, verborgen camera's in kleedkamers, sauna's en toiletten en bijvoorbeeld drones boven je huis.

"Jammer genoeg kun je het niet altijd voorkomen, maar laten we in ieder geval duidelijk maken dat als het er is, het heel zwaar beboet wordt", zegt Kamerlid Sven Koopmans. Ik hoop dat dat een afschrikwekkende werking heeft."

Little brothers

Koopmans noemt de mensen die dit anderen aandoen little brothers, waar de wet nog onvoldoende praktische oplossingen voor heeft. Hij verwijst de voorbeelden van Nikki Lee Janssen, Patricia Paay, en de publieke veroordeling door Nederlands Marokkaanse jongens van meisjes die zich vrij gedragen.

"Natuurlijk, over wat je zelf publiceert mag je niet klagen", zegt Koopmans. "Maar van wat anderen stiekem van jou filmen heb je geen weet. Niemand kan zich verschuilen voor verborgen camera's, dataprofilering en gezichtsherkennings-software."

Naast hogere boetes wil Koopmans ook het proces om materiaal offline te krijgen stroomlijnen. "Iedereen heeft recht op vergetelheid, maar iedere site heeft vaak een eigen procedure. Laten we één simpel formulier maken." Daarnaast wil hij het mogelijk maken procedures te starten voordat duidelijk is wie het beeld geplaatst heeft.

Zestien jaar geleden was de toen 15-jarige Francien Regelink misschien wel een van de eerste Nederlandse slachtoffers van sexting. Een jongen verspreidde een naaktfoto van haar online en op school. Nu geeft Francien voorlichting op scholen.

'Als ik die foto stuur, krijg ik misschien wel verkering'

Kamerlid Koopmans wil een superspoedprocedure om seks- en naaktfilmpjes via de rechter van internet te krijgen, ook als de dader onbekend is. Is de verspreider van deze beelden wel bekend dan moeten de boetes voor deze privacyschendingen omhoog, vindt de VVD.

"Van Nikki Lee Janssen waren beelden gestolen na een hack. Toen dat online werd gezet op Dumpert, vroeg zij die beelden te verwijderen. Dat gebeurde pas na een dag, toen een miljoen mensen haar hadden gezien. Dumpert kreeg van de rechter geen boete, geen straf. Dat vind ik belachelijk." Overigens heeft Dumpert nog voor de rechtszaak de schadevergoeding betaald en gezegd dat dit soort video's niet welkom zijn.

De partij wil verder onderzoek naar de mogelijkheid om het stiekem opnemen van gesprekken te verbieden, behalve voor journalisten. Ook moet worden onderzocht of spionageproducten, net als wapens, in de toekomst alleen aan mensen met een vergunning mogen worden verkocht.

Omdat internetregelgeving een internationale zaak is, gaat Koopmans ervan uit dat het kabinet ook met andere landen gaat praten over maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl