De rechtbank in Den Bosch waar H. terechtstaat
NOS Nieuws

Is drugscrimineel John H. 'vergane glorie' of toch nog steeds actief?

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Een grote, kale man in een bruine parka schuifelt de rechtbank binnen. Het is John H., in de jaren 90 een van de meest succesvolle criminelen in Nederland. Hij stond aan het hoofd van de West-Brabantse York-bende met grote internationale vertakkingen. In hippe discotheken in steden als New York, Londen en Tel Aviv snoepten mensen gretig van zijn pilletjes. Ook exporteerde hij cocaïne, amfetamine en hasj.

H. is een legende in zijn woonplaats Sint Willebrord. Een levensgenieter die zijn rijkdom niet onder stoelen of banken stak. Hij gaf grote feesten en reed rond in dure auto's. Maar hij was ook vrijgevig en liet de gemeenschap meeprofiteren van zijn rijkdom. Zo deed hij een royale gift aan de kerk in Sint Willebrord voor nieuwe glas-in-loodramen.

'De Onderwijzer'

Door zijn luxe levensstijl viel hij ook op bij de politie, maar die kon jarenlang geen bewijzen vinden dat hij zich met criminele praktijken bezighield. Dat kon pas toen hij in verband kon worden gebracht met een lading cocaïne die aan de grens bij Hazeldonk werd gevonden. De 300 kilo cocaïne zat in rollen tapijt verstopt.

In 1999 werd 'De Onderwijzer', zoals H. vaak werd genoemd vanwege een studie aan de pabo, samen met zeker 40 andere verdachten opgepakt. Bij de aanhoudingen werden talloze soorten drugs gevonden en een compleet wapenarsenaal. H. werd veroordeeld tot 11 jaar celstraf.

Scheveningen

Zo'n tien jaar geleden kwam hij vrij. Zijn gezondheid was sterk achteruitgegaan en hij kwam zijn villa nauwelijks meer uit. Toch werd hij in december 2017 in Scheveningen opnieuw gearresteerd. Dat gebeurde bij de levering van 50 kilo cocaïne aan infiltranten van de politie. Volgens zijn advocaat Louis de Leon was hij uitgelokt door de politie om voor een relatief kleine provisie te bemiddelen bij de cocaïnetransactie in Scheveningen.

Sindsdien zit de inmiddels 60-jarige H. vast in de gevangenis in Den Bosch. Vandaag verscheen hij, samen met vier andere verdachten in de zaak, voor de rechter om te horen of ze hun rechtszaak in vrijheid mogen afwachten.

Hij is niet meer actief in de criminele wereld en dat kan hij ook helemaal niet meer vanwege zijn gezondheid.

Advocaat Louis de Leon

"De vorige keer was hij in misdaadkringen een grote jongen inmiddels is het meer een kwestie van vergane glorie", pleitte De Leon. "Hij is niet meer in de criminele wereld actief en dat kan hij ook helemaal niet meer vanwege zijn gezondheid."

Oké, hij was dan wel aanwezig in Scheveningen "maar daar is hij op enig moment op een bankje gaan zitten omdat hij het niet haalde om lopend verder te gaan naar het hotel waar de bespreking was."

H. heeft het zwaar in de gevangenis, zei zijn advocaat. Omdat hij moeite heeft met langere stukken lopen, kan hij niet naar de luchtplaats en ook niet werken. "Hij vegeteert als het ware in een cel met alleen een televisie als gezelschap, want alle andere gedetineerden zijn overdag aan het werk. Het is redelijk eenzaam voor hem."

'Dik recidivegevaar'

De Leon wilde zijn hechtenis laten omzetten in een huisarrest met enkelband. De officier van justitie zag daar niets in. "Hoewel zijn gezondheid dan misschien slecht is, had hij daar in Scheveningen wel de intentie om drugs te exporteren", zei ze. "De vergane glorie die de advocaat noemt, staat haaks op wat de verdachte hier verweten wordt."

Een enkelband leek haar een heel slecht idee want ze schat in dat er "een dik recidivegevaar' bestaat. "Hij regelde alles altijd vanuit huis, dus op die locatie met een enkelband zitten, zou niet betekenen dat hij geen strafbare feiten meer zou plegen."

Geen goed signaal

De rechtbank ging daarin mee. Daarnaast vond de rechter dat er ook geen goed signaal vanuit zou gaan als bij het publiek bekend werd dat een verdachte die aanmerkelijke hoeveelheden harddrugs probeerde te verhandelen al in een relatief vroeg stadium in de rechtszaak op vrije voeten zou komen.

H. en alle andere verdachten blijven dus voorlopig vastzitten. De volgende zitting is op 14 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl