NOS NieuwsAangepast

Accountantskantoor EY vervolgd vanwege VimpelCom-fraude

Het Openbaar Ministerie verdenkt accountantskantoor EY ervan verdachte transacties van een voormalige klant, telecombedrijf VimpelCom, "niet, niet op tijd, of niet volledig te hebben gemeld". Eerder al was bekend dat het OM strafrechtelijk onderzoek deed naar het accountantskantoor.

Nu staat vast dat er een strafzaak wordt aangespannen. Morgen is de regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Miljoenen naar presidentsdochter

EY was de accountant van telecombedrijf VimpelCom. Dit van oorsprong Russische bedrijf vestigde zich in 2010 in Amsterdam. Om toegang te krijgen tot de telecommarkt van Oezbekistan betaalde VimpelCom samen met telecombedrijf Telia via een brievenbusfirma zo'n 300 miljoen euro smeergeld aan Gulnara Karimova, de dochter van de Oezbeekse president Karimov. De betalingen werden grotendeels gedaan via een dochteronderneming van VimpelCom op de Britse Maagdeneilanden.

Ten tijde van deze transacties was EY accountant van VimpelCom.

Het telecombedrijf, dat inmiddels VEON heet, heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie 358 miljoen euro betaald om vervolging te voorkomen, de hoogste Nederlandse schikking ooit. Presidentsdochter Karimova is inmiddels bij verstek veroordeeld.

Reactie EY

EY vindt de beschuldiging van het OM onterecht. Coen Boogaart, bestuursvoorzitter van EY: "We hebben deze transacties destijds op basis van de beschikbare informatie onderzocht. Dit heeft tijd gekost. Vervolgens hebben we bij de Financial Intelligence Unit (waaraan verdachte transacties moeten worden doorgegegeven, red.) meldingen gedaan."

Verder laat EY weten het belangrijk te vinden dat deze zaak door de rechter beoordeeld wordt "gezien de complexiteit van de wetgeving en de consequenties van het standpunt van het OM voor onze organisatie en het beroep in z'n algemeenheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl