NOS NieuwsAangepast

Beperkt vliegverkeer door storing bij Europese luchtverkeersleiding

Door een storing bij Eurocontrol, dat de luchtverkeersleiding in Europa coördineert, moesten vandaag overal in Europa vliegtuigen aan de grond blijven staan. De problemen veroorzaakten volgens Eurocontrol problemen voor ongeveer de helft van de 29.500 vluchten die vandaag in Europa gepland stonden. De gevolgen voor Schiphol vielen mee.

De Europese coördinator heeft de oorzaak van de storing gevonden. Inmiddels zijn de systemen herstart, waarna de normale procedures weer konden worden opgestart.

Door de storing was Eurocontrol alle vliegplannen kwijtgeraakt die na 10.26 uur vanmorgen zijn verzonden. Toestellen of luchtvaartmaatschappijen moesten alle plannen opnieuw indienen. Eerder schreef de Europese coördinator dat de veiligheid niet in gevaar is gebracht.

Betreuren

Eurocontrol noemt de problemen zeer betreurenswaardig. Het is volgens de organisatie voor het eerst sinds 2001 dat zich zo'n grote storing zich heeft voorgedaan.

Schiphol had naar eigen zeggen weinig last van de storing. "Incidenteel kunnen een paar vluchten wat vertraging oplopen, maar het valt wel mee", zei een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl