Han Berger
NOS VoetbalAangepast

Ajax sluit 'down under' verbond met Sydney FC

Ajax gaat een samenwerkingsverband aan met de Australische club Sydney FC, de huidige koploper in de Australische hoogste divisie. De samenwerking richt zich vooral op de jeugdafdelingen van beide ploegen. Ook zullen trainers van Ajax en Sydney FC clinics geven en zal er scoutingswerk worden gedaan. De verbintenis geldt in eerste instantie voor drie jaar.

Han Berger, sinds twee jaar technisch directeur van de Australische topclub, ziet uit naar de samenwerking. "Het is een geweldige kans om kennis uit te wisselen en elkaar op verschillende terreinen naar een hoger niveau te tillen. Ajax staat internationaal toch bekend als een grote club met een van de beste jeugdopleidingen."

Via de contacten die Berger heeft bij beide clubs kwamen de Amsterdammers terecht bij Sydney FC. "Ajax is al een tijdje op zoek naar partners wereldwijd. Ze willen op ieder continent een samenwerking aangaan. Omdat ik een goede relatie heb met Ajax, hebben ze mij uiteindelijk gebeld."

Grote plannen

Volgens Berger heeft Ajax grote plannen 'down under', waar ook Sydney FC de voordelen van zal ondervinden. "Ajax gaat een heel scoutingsnetwerk opbouwen in Australië. En hoewel wij nu al de beste jeugdopleiding van Australië hebben, zullen wij hier ook van profiteren."

"Wanneer spelers in onze opleiding zich zodanig ontwikkelen, kunnen ze de stap maken naar Amsterdam. Zo zal er een win-winsituatie ontstaan, waarvan beide clubs in de toekomst de vruchten kunnen plukken."

"Ik weet ook zeker dat Ajax zal kijken naar de Australische sportcultuur die hier heerst en onderzoeken wat ze daarvan kunnen meenemen naar Amsterdam."

Het elftal van Sydney FC voor aanvang van een oefenwedstrijd

Ajax is natuurlijk niet de enige club met een goede opleiding in Nederland. Toch was de keuze van Sydney FC voor de Amsterdammers een bewuste, zo meldt Berger.

"Met alle respect voor PSV, Feyenoord en de andere Nederlandse clubs, maar Ajax heeft internationaal gezien de grootste naam. Daarnaast zochten zij als eerste contact met ons. Ajax was gewoon proactiever."

Ajax heeft onder andere ook samenwerkingsovereenkomsten met Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en Guangzhou R&F FC in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl