NOS NieuwsAangepast

'Apple stopt met Intel en gaat eigen chips gebruiken'

Apple staat op het punt de samenwerking met chipgigant Intel te beëindigen, meldt het persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou vanaf 2020 willen werken met eigen chips in zijn computers.

De beslissing is nog niet definitief, maar het aandeel Intel kreeg vandaag op de Amerikaanse beurs al een flinke tik. Het aandeel leverde 6,1 procent in. De chipmaker haalt ongeveer 5 procent van zijn omzet uit de samenwerking met Apple.

In iPhones, iPads en Apple Watch zitten al eigen chips, maar in de Mac-computers zitten nog chips van Intel. Het gebruik van verschillende technologie is een obstakel bij het streven naar het beter laten samenwerken van alle eigen apparaten.

Batterijduur

De computers draaien nu op MacOS, een ander besturingssysteem dan iOS van de smartphones en tablets. Er wordt gewerkt aan een systeem om iPhone-apps ook op de Mac te laten functioneren. Dat gaat makkelijker met chips die meer op elkaar lijken.

Ook wil Apple zelf kunnen bepalen wanneer het nieuwe chips introduceert. Verder hebben eigen chips mogelijk voordelen voor de batterijduur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl