Joesjtsjenko in 2017
NOS NieuwsAangepast

Joesjtsjenko over vergiftiging: 'Mijn lippen smaakten naar metaal'

"Toen ik mijn vrouw kuste was het eerste dat ze zei: je lippen smaken naar metaal."

Het was in september 2004 een van de eerste vergiftigingsverschijnselen bij de Oekraïense presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko. Joesjtsjenko kwam thuis na een diner met het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst. Hij werd al snel doodziek en zijn gezicht werd gezwollen, geel en pokdalig.

"De pijn verspreidde zich over mijn hele lichaam en mijn gezicht zwol enorm op", vertelt Joesjtsjenko in een exclusief interview met de BBC.

Joesjtsjenko werd naar een ziekenhuis in Wenen gebracht waar doktoren een hoge dosis dioxine aantroffen in zijn lichaam, een giftige stof. "Het onderzoek wijst uit dat ik ben vergiftigd via een bord rijst op tafel", zegt Joesjtsjenko tegen de BBC.

Tegenstanders van Joesjtsjenko ontkrachtten dat het ging om vergiftiging. Die beweerden dat de medische analyses waren vervalst en dat Joesjtjenko een voedselvergiftiging had opgelopen door verkeerde sushi en te veel drank. Joesjtsjenko zou de publiciteit rond het incident hebben gebruikt voor zijn campagne.

De ex-president zelf houdt nog altijd voet bij stuk. Eerder zei hij al het brein achter de vergiftiging te kennen, maar weigerde toen namen te noemen. Op de vraag van de BBC of hij denkt dat de Russische president Poetin erachter zit, zegt hij: "Ik heb een antwoord, maar ik ga het niet uitspreken."

'De pijn verspreidde zich over heel mijn lichaam'

Wie er precies schuldig is, is nog steeds niet duidelijk. Maar volgens correspondent David Jan Godfroid denkt Joesjtsjenko wel degelijk dat Rusland achter de aanval zit. "Waarschijnlijk wil Joesjtsjenko niet direct Poetin de schuld geven, maar wel het Rusland van Poetin."

Joesjtsjenko roept Europa in het interview op in actie te komen tegen aanslagen zoals op dubbelspion Skripal, vorige maand in Engeland. "Ik zou graag zien dat wat wij noemen 'verenigd Europa' een vuist maakt tegen het middeleeuwse beleid van Rusland. Het doet pijn om te zien dat Europa zo blind is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl