NOS Nieuws

Rechter Los Angeles: waarschuwingsetiket voor kanker op koffie

Een rechter in Los Angeles heeft bepaald dat koffiebedrijven een waarschuwingsetiket voor kanker op hun verpakkingen moeten plakken. Bij het brandproces van koffie zouden chemische stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

In Amerika zijn bedrijven verplicht de consument een waarschuwing te geven als een product een chemische stof bevat die kanker kan veroorzaken. De Council for Education and Research on Toxics, een non-profitorganisatie, spande daarom een rechtszaak aan tegen Starbucks en zo'n 90 andere koffiebedrijven.

Volgens die bedrijven zijn de chemische stoffen op zodanig kleine schaal aanwezig, dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast, beargumenteerden ze, maakt het kookproces de bonen smaakvol. De koffie-industrie wil daarom vrijgesteld worden van de wet.

Koffiebedrijven kunnen geen bewijs leveren dat koffie voordelen biedt voor de menselijk gezondheid.

Amerikaanse rechter

Maar de rechter oordeelde anders. De koffiebedrijven slaagden er niet in aan te tonen dat dat de stoffen onschadelijk zijn. Daarnaast zou de aanklager wel bewijs hebben dat koffie schadelijk is voor de gezondheid. "Medische experts zeiden 'geen mening te hebben' over een oorzakelijk verband", verklaarde de rechter. "Maar, koffiebedrijven kunnen geen bewijs leveren dat koffie voordelen biedt voor de menselijk gezondheid."

De advocaat die de rechtszaak heeft aangespannen hoopt dat de industrie de chemische stof uit het proces verwijdert omdat "dit beter is voor de volksgezondheid dan mensen waarschuwen". Maar volgens de koffiebedrijven is dat niet haalbaar.

De uitspraak komt ondanks dat de zorgen over gevaren van koffie de laatste jaren zijn afgenomen. Twee jaar geleden haalde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek koffie van de lijst met kankerverwekkende stoffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl