NOS NieuwsAangepast

Van der Veer had begrip verwacht voor hoger salaris ING-topman

'Graag meer begrip voor topsalarissen internationale bank ING'

De salarisverhoging voor de ING-topman naar ruim 3 miljoen euro is nog steeds verdedigbaar. Dat zei president-commissaris van ING Jeroen van der Veer in een gesprek met de Tweede Kamer.

Over de golf van verontwaardiging die hierover ontstond, zei hij lachend: "We hebben toen niet zo veel van die dure communicatieadviseurs gebruikt, misschien hadden we dat wel moeten doen."

Van der Veer kan hierom lachen, maar in de rest van zijn antwoorden is hij ernstig. De Kamer wil van hem weten: wat bezielde hem toen hij de salarisverhoging van ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers goedkeurde?

Papegaaien

De raad van commissarissen wilde het salarisniveau bij de bank opkrikken toen de staatssteun na de financiële crisis niet meer nodig was, legt Van der Veer uit. En dan nog bleef het salaris onder het Europees niveau van topsalarissen.

Hij verwachtte daarvoor begrip omdat een bank moet kunnen concurreren. "Maar we hebben het dus verkeerd ingeschat." Volgens Van der Veer zal het altijd moeilijk blijven om een balans te vinden tussen internationale belangen en Nederlandse bezwaren.

Hij vroeg om begrip voor het effect van alle commotie op de mensen bij de bank. "Het is niet goed als mensen elkaar na zitten te papegaaien over hoe slecht bankiers zijn", zegt Van der Veer. "Dat doet geen recht aan het werk dat die mensen doen."

Het inmiddels ingetrokken salarisvoorstel van ING vergeleken met topsalarissen van andere Nederlandse banken

Vol onbegrip

De Kamerleden reageerden vol onbegrip op dit standpunt van Van der Veer. "De heer Hamers is een medewerker, medewerker van een bedrijf dat niet failliet kan gaan omdat de overheid altijd zal bijspringen als het misgaat", zegt D66-Kamerlid Paternotte.

VVD-Kamerlid Van der Linde vroeg zich af of ING wel geïnteresseerd is in de mening van andere belangengroepen dan de aandeelhouders, zoals de werknemers en de klanten.

Het woord 'papegaaien' viel ook niet goed. Verschillende Kamerleden vroegen zich af of Van der Veer de boodschap wel heeft begrepen en niet op slinkse wijze doorgaat met het uitdelen van miljoenensalarissen.

Agressief

Van der Veer noemde de sfeer aan het eind van het gesprek agressief. Hij wacht eventuele maatregelen van de Kamer af: "U doet toch wel wat u wilt, zo is het hier geregeld". Van der Veer gaat praten met minister Hoekstra van Financiën over toekomstige salarisontwikkelingen bij de bank.

Vanmiddag werden ook banken, vakbonden en deskundigen gehoord door de Tweede Kamer.

GroenLinks, SP en SGP: verschillende ideeën over hoe nu verder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl