De groene trein vlak voor vertrek uit Peking
NOS NieuwsAangepast

Of het Kim Jong-un was of niet, alle ogen waren op Peking gericht

Even mysterieus als de zwaarbewaakte trein Peking binnenrolde, is hij terug richting Noord-Korea gereden. Meerdere bronnen meldden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan boord zat. China en Noord-Korea zwijgen.

Alles wijst erop dat er op zijn minst zeer hoog bezoek was uit het buurland. Allereerst viel correspondent Eefje Rammeloo de groene trein met gele strepen op. "De vader van Kim Jong-un (oud-leider Kim Jong-il, red.) had vliegangst en reisde met zo'n zelfde trein."

Na aankomst werd de groep vervoerd in een reeks zwarte auto's met geblindeerde ruiten. Het hotel waar hoogwaardigheidsbekleders meestal overnachten was extra beveiligd. Het plein van de Hemelse Vrede was afgezet.

Is Kim het of is 'ie het niet?

Volgens The South China Morning Post en The Chosun Ilbo was het een Noord-Koreaanse delegatie - inclusief Kim. De kranten uit respectievelijk Hongkong en Zuid-Korea baseren zich op anonieme bronnen bij inlichtingendiensten. Persbureau Bloomberg meldt eveneens dat de leider zelf in Peking op bezoek was en voert drie anonieme bronnen op.

"Het kan Kim Jong-un zijn geweest", zegt Rammeloo. "Maar ook zijn zus Kim Yo-jon, wordt veel genoemd." Reuters houdt het op een hooggeplaatste Noord-Koreaanse delegatie. Het persbureau baseert zich op diplomatieke bronnen in Peking. De Chinese overheid bevestigt noch ontkent alle geruchten.

Mogelijke primeur

Als de Noord-Koreaanse leider er toch was, dan is het een primeur. Nog nooit is Kim Jong-un buiten Noord-Korea gezien sinds hij in 2011 de macht in handen kreeg. Volgens Rammeloo ligt de keuze voor China voor de hand. Zeker met de door Zuid-Korea geregelde, aanstaande topontmoeting tussen Kim en de presidenten Trump en Moon Jae-in.

"Het zou voor China een afgang zijn als Kim eerst de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse president zou ontmoeten. En niet die van zijn belangrijkste bondgenoot, China." Negentig procent van Noord-Korea's export komt bij de grote buurman terecht. Een goede onderlinge relatie is voor Pyongyang én Peking onmisbaar.

"China heeft altijd voor dialoog gepleit, maar leek tot nu toe buitenspel gezet", zegt Rammeloo. "Zuid-Korea regelde opeens alles. Toch blijft dat juist een bondgenoot van de VS. Daarom zou het best kunnen dat Kim of iemand uit zijn regering in Peking ging pleiten voor een actievere inzet van zijn bondgenoot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl